Докато разработвахме за вас специално меню с ястия за Бъдни вечер ни осени невероятна кулинарна идея – шницели от зеле! На въпроса как да приготвим вкусно ястие, което да бъде и хранително, и безмесно си отговорихме лесно – с нещо вкусно, здравословно и без излишни калории. Какво друго освен зеленчук? С малко опити и много настроение създадохме перфектното решение за празнично блюдо. Опитвали ли сте зеленчуков шницел? Е, нашето предложение е много по-добро.
Шницели от зеле – как да приготвим?
Започваме с това, че зелето е изключително полезен зеленчук. Той е предпочитан избор за хора, които спазват хранителни режими или диети, тъй като е с много ниско съдържание на калории. Но и не само – богат е на витамин С и В, които отговарят именно за свалянето на излишни калории. Богатото съдържание на витамин C способства изгарянето на мазнините, а витамин В забързва метаболизма. Колко по-добра комбинация от това? Като прибавим и съдържанието на фибри и желязо, които се грижат за доброто здраве на храносмилателния тракт – то определено се превръща в една от любимите ни съставки за кулинарни изпълнения.
И така, какво ни е нужно за приготвянето на шницели от зеле:
- Една малка зелка (не по-голяма от 1 кг)
- 120 грама кашкавал
- 120 грама орехи
- 2 яйца
- 100 мл масло Гхи
- Бадемово/царевично брашно
- Подправки по избор
- Стръгче магданоз
- 2 супени лъжици вода
Изпълнение на рецептата:
- Оставяме на котлона съд за варене с вода, която трябва да покрие цялото зеле, когато сме готви да го сварим.
- Подсоляваме водата, когато заври.
- След като сме подбрали малка и прясна зелка, я измиваме добре и нарязваме на големи шайби, без да отделяме от зелето. Идеята е основата на зелето и кочана да останат цели, за да задържат шайбичките без да се разпадат.
- Когато сме готови с успоредното разрязване на горната част на зелето, го поставяме внимателно във врящата вода за около 3-4 минути.
Подготовка на сместа за пържене
- Време е да блендираме орехите – хубаво е те да са пресни и предварително обелени. Но дори и да използвате стари, това не е проблем.
- Настъргваме и кашкавалът, който решихме да добавим към рецептата. Съветваме ви да го включите към ястието – той придава истински неустоим вкус.
- Разбиваме двете яйца внимателно и към тях добавяме 2 супени лъжици вода. Разбъркваме добре и добавяме и кашкавала. Овкусяваме със сол, черен пипер и магданоз, който също е по ваш избор.
- Разделяме внимателно парчетата от зелката и ги оваляме първо в брашно, а след това в сместа от яйца и кашкавал.
- В отделна купичка разбъркваме смлените орехи с няколко супени лъжици брашно и овалваме в тях финално зелевото шницелче.
- Всяко подготвена зелева шайба изпържваме в предварително загрят и омазнен с масло тиган. Не са ни нужни повече от 3-4 минутки за всеки отделен зеленчуков шницел.
Препоръчваме ви да си направите и млечен сос с магданоз и копър, с който да залеете вече приготвените зелеви шницели.
Бонус към рецептата:
Ако зелето омекне прекалено много след варенето, оформете зелеви котлети с малко брашно и сместа от яйце, орехи и кашкавал. Резултатът ще е еднакво добър!
Нашето празнично ястие е готово – вкусно, оригинално и екстравагантно за вкуса на ценителите. Освен добра идея за празниците, зелевите шницели са изключително бюджетен избор. Може да се приготвят и като гарнитура на риба или друго месно ястие – не отнеме почти никакво време, а отзивите винаги са много добри!
Желаем ви успех и очакваме вашите резултати – изпратете ни снимка на лично съобщение, под публикацията или в чата на сайта ни и участвайте в нашия кулинарен конкурс. Подготвили сме ви разкошни коледни награди!
Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!
Здавейте
Звучи много вкусно, но дали може да направите видео рецепта? Нарязването на зелето не мога да си го представя. Предварително благодаря!