Докато разработвахме за вас специално меню с ястия за Бъдни вечер ни осени невероятна кулинарна идея! На въпроса как да приготвим вкусно ястие, което да бъде и хранително, и безмесно си отговорихме лесно – с нещо вкусно, здравословно и без излишни калории. Какво друго освен зеленчук? С малко опити и много настроение създадохме перфектното решение за празнично блюдо – шницел от зеле и кашкавал. Опитвали ли сте зеленчуков шницел? Е, нашето предложение е много по-добро.

Шницели от зеле – как да приготвим?

Започваме с това, че зелето е изключително полезен зеленчук. Той е предпочитан избор за хора, които спазват хранителни режими или диети, тъй като е с много ниско съдържание на калории. Но и не само – богат е на витамин С и В, които отговарят именно за свалянето на излишни калории. Богатото съдържание на витамин C способства изгарянето на мазнините, а витамин В забързва метаболизма. Колко по-добра комбинация от това? Като прибавим и съдържанието на фибри и желязо, които се грижат за доброто здраве на храносмилателния тракт – то определено се превръща в една от любимите ни съставки за кулинарни изпълнения.

И така, какво ни е нужно за приготвянето на шницели от зеле:

  • Една малка зелка (не по-голяма от 1 кг)
  • 120 грама кашкавал
  • 120 грама орехи
  • 2 яйца
  • 100 мл масло Гхи
  • Бадемово/царевично брашно
  • Подправки по избор
  • Стръгче магданоз
  • 2 супени лъжици вода

Оставяме на котлона съд за варене с вода, която трябва да покрие цялото зеле, когато сме готви да го сварим.

Подсоляваме водата, когато заври.

След като сме подбрали малка и прясна зелка, я измиваме добре и нарязваме на големи шайби, без да отделяме от зелето.  Идеята е основата на зелето и кочана да останат цели, за да задържат шайбичките без да се разпадат.

Когато сме готови с успоредното разрязване на горната част на зелето, го поставяме внимателно във врящата вода за около 3-4 минути.

Подготовка на сместа за пържене

Време е да блендираме орехите – хубаво е те да са пресни и предварително обелени. Но дори и да използвате стари, това не е проблем.

Настъргваме и кашкавалът, който решихме да добавим към рецептата. Съветваме ви да го включите към ястието – той придава истински неустоим вкус.

Разбиваме двете яйца внимателно и към тях добавяме 2 супени лъжици вода. Разбъркваме добре и добавяме и кашкавала. Овкусяваме със сол, черен пипер и магданоз, който също е по ваш избор.

Разделяме внимателно парчетата от зелката и ги оваляме първо в брашно, а след това в сместа от яйца и кашкавал.

В отделна купичка разбъркваме смлените орехи с няколко супени лъжици брашно и овалваме в тях финално зелевото шницелче.

Всяко подготвена зелева шайба изпържваме в предварително загрят и омазнен с масло тиган. Не са ни нужни повече от 3-4 минутки за всеки отделен зеленчуков шницел.

Препоръчваме ви да си направите и млечен сос с магданоз и копър, с който да залеете вече приготвените зелеви шницели.

Бонус към рецептата:

  • Ако зелето омекне прекалено много след варенето, оформете зелеви котлети с малко брашно и сместа от яйце, орехи и кашкавал. Резултатът ще е еднакво добър!

Нашето празнично ястие е готово – вкусно, оригинално и екстравагантно за вкуса на ценителите. Освен добра идея за празниците, зелевите шницели са изключително бюджетен избор. Може да се приготвят и като гарнитура на риба или друго месно ястие – не отнеме почти никакво време, а отзивите винаги са много добри!

Желаем ви успех и очакваме вашите резултати – изпратете ни снимка на лично съобщение, под публикацията или в чата на сайта ни и участвайте в нашия кулинарен конкурс. Подготвили сме ви разкошни коледни награди!

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!