Възпалителното заболяване на белите дробове, познато като пневмония, е причинено от инфекция на дихателните пътища. Това е сериозно състояние и домашните лекове не могат да се използват самостоятелно за неговото лечение. Те обаче могат да помогнат за облекчаване на характерните симптоми. Важно е да знаем, че подобна инфекция може да бъде критична и в някои случаи, дори опасна за живота. От съществено значение е да се доверите на своя лекар, да спазвате неговите указания, както и да следите развитието на симптомите, за да избегнете усложнения. Това, което ще ви предложим днес, е как да комбинирате назначеното ви медицинско лечение с домашни средства, за да овладеете положението по-бързо и лесно.

Пневмония – причини и симптоми 

Тъй като това е заразно състояние, често се прихваща от някой друг или като резултат от продължителна инфекция, като тази, причинена от грип или тежък вирус. Затова много важна е превенцията (съвети по темата тук). При по-голяма част от случаите тялото успява да се пребори с тези инфекции. Но когато „вредителите“ са прекалено много и имунната система е претоварена, се получават усложнения като пневмонията. Най-честите симптоми включват: кашлица, задух, болка в гърдите, треска, втрисане, умора и мускулни болки. Понякога могат да се появят допълнителни симптоми, като главоболие и стомашни болки.

Класификация

Лекарите класифицират различни видове пневмония в отделни групи. Това им позволява да опишат заболяването по-точно и по-важното, да започнат с правилното лечение. Различните видове се класифицират според редица характеристики. За лечението им, на първо място, от значение е дали някой у дома е болен, в работното място или другаде. В зависимост от това заболяването се дели на придобита в общност и нозокомиална пневмония. Ако я развиете у дома, тя спада към класификацията „придобита от общността“. Ако я развиете, докато сте в болницата, тя се нарича вътреболнично придобита нозокомиална пневмония. Счита се за нозокомиална, ако започне най-малко два дни след приема в болницата или в рамките на три месеца от болничния престой.

  • Защо класификацията е важна за лечението?

Придобитата от общността пневмония обикновено се причинява от пневмококи, докато нозокомиалната често е свързана със стафилококи. Някои от тези бактерии могат да бъдат мултирезистентни, което означава, че са устойчиви на няколко антибиотици. Ето защо обикновено са необходими няколко различни антибиотика за лечение и то се усложнява в сравнение с лечението на пневмония, придобита в общността.

  • Лека, умерена или тежка 

За да могат да осигурят правилното лечение, лекарите класифицират придобитата в общността пневмония като лека, умерена или тежка, като вземат предвид и риска от усложнения. Счита се за лека, без повишен риск, ако пациентът: е по-млад от 65 години, е съзнателен, има нормално кръвно налягане и пулс, не диша твърде бързо (по-малко от 30 вдишвания в минута), има достатъчно кислород в кръвта, не е взимал антибиотици през последните три месеца, не е бил в болница през последните три месеца, няма други тежки медицински състояния. Хората с леки симптоми могат да се лекуват у дома и им се изписват антибиотици под формата на таблетки.

Признаците на умерени симптоми на заболяването включват: сънливост и объркване, ниско кръвно налягане, влошаващ се задух и рискови фактори като старост и наличие на хронични заболявания. Хората с такива симптоми трябва да се лекуват в болница. На някои от тях се назначава комбинация от два различни антибиотика, поне в началото на лечението.

Пневмонията се класифицира като тежка, когато сърцето, бъбреците или кръвоносната система са изложени на риск от отказ или ако белите дробове вече не могат да поемат достатъчно кислород. След това обикновено е необходимо лечение с антибиотична инфузия (венозно вливане) или допълнителни лекарства като кортикостероиди.

  • Типична и атипична 

Момиче с хрема, но което имунитета е паднал. Симптоми на пневмония.

Типичната обикновено започва с внезапна висока температура и втрисане, а след това кашлица с храчки. Атипичната се причинява от други микроби, които също се наричат ​​“атипични“. По-възрастните хора имат по-малко или по-различни симптоми, ако имат атипична пневмония. Тя започва по-бавно с лека температура и/или главоболие и болки в крайниците. Вместо да кашлят с храчки, те имат суха, гъделичкаща кашлица. Нетипичните симптоми за съжаление не означават, че белите дробове са по-слабо възпалени или, че болестта ще премине по-леко.

  • Пневмония на горния, средния и долния лоб

Рентгеновите снимки играят важна роля за разграничаването на тези видове: терминът лобарна пневмония се използва, ако целият бял дроб е видимо възпален. В зависимост от това кой белодробен лоб е засегнат, заболяването е на горния, средния или долния лоб. Ако има няколко възпаления в белите дробове, се използва терминът фокална. Някои хора използват и термина бронхопневмония, ако огнищните възпаления започват с бронхит.

Домашни средства за облекчаване на симптомите

Всеки план за лечение на заболяването включва няколко антивирусни, антибиотични или противогъбични лекарства за лечение на инфекцията. Също така има две правила, които трябва да запомните за по-бързо възстановяване – почивка и правилно хранене. Въздържането от физическа активност и получаването на достатъчно почивка в леглото позволява на тялото да се съсредоточи върху възстановяването си, вместо да използва енергия за захранване на мускулите. Пълноценната и разнообразна храна и адекватният прием на течности също са от съществено значение. Ето и някои съвети как да повлияете и на конкретни симптоми:

  • Кашлица

Кашлицата обикновено започва в началото на пневмонията, когато тялото се опитва да изхвърли течността от белите дробове, за да се отърве от инфекцията. Как да я облекчите? Много топли билкови чайове могат да помогнат за успокояване на драскащо гърло, но билки, като мента, евкалипт и сминдух са най-ефективни при кашлицата, болката и възпалението. Тук можете да видите и още няколко предложения за билки, ефективни при респираторни инфекции. Слуз, заседнала в гърлото и гърдите, може да доведе до повече кашлица и дразнене. Тогава ще помогне гаргара със солена вода, която мигновено ще осигури известно облекчение.

  • Задух

Задухът е симптом на респираторни инфекции, както е в конкретния случай. Един от начините за справяне с него е с чаша кафе. Кофеинът може да помогне за отваряне на дихателните пътища в белите дробове и да донесе облекчение. Вдишването на топъл и влажен въздух също може да помогне и да предпази гърлото от стягане. Дишането на парата от душа ще свърши работа или топла инхалация с чай.

  • Болка в гърдите

Противовъзпалителни билки и подправки, които са наши помощни средства за успокояване на възпаления и облекчаване на симптоми на пневмония.

Това е друг често срещан симптом и се получава вследствие на упорита кашлица. Самото справяне с нея ще помогне, но пиенето на топъл чай, приготвен от корен на джинджифил или куркума, също може да намали тази болка. Корените и на двете растения имат естествен противовъзпалителен ефект. Парче с размер на палец, сварено в няколко чаши вода, може да осигури достатъчно количество чай за целия ден.

  • Треска

Високата температура е друг симптом при хора с пневмония и справянето с нея е жизненоважно за избягване на усложнения. На първо място, когато човек има температура, поддържането на тялото хидратирано е от съществено значение. Консумацията на повече течности е задължителна. Чаят от семена от сминдух пък насърчава потенето, което може да намали температурата. При по-тежки случаи компресите с хладка вода също са много ефикасни

  • Втрисане

Втрисането често е вторичен симптом, причинен от треската. Когато треската приключи, втрисането може да отшуми самостоятелно. Но ако продължи, пиенето на топли течности може да помогне за загряване на тялото. Това включва топла вода, билкови чайове или купичка супа.

Какво е важно да запомним

Всеки, който подозира, че има пневмония, трябва да се консултира с лекар. След като той назначи план за лечение, е от съществено значение да се придържате към него. Ако няма подобрение на симптомите след 3-4 дни лечение, трябва да посетите отново своя лекар. Хората, които са прекарали пневмония веднъж, имат по-голям шанс да се заразят отново. Не забравяйте да включите в режима си и натуралните средства за облекчаване, те могат само да помогнат за по-бързото възстановяване и никога няма да ви навредят. А за да не се стига до там, се уверете на първо време, че взимате необходимите мерки.

Пазете се и бъдете здрави!