Днес сме решили да ви запознаем с полезния карфиол – един сезонен и изключително достъпен зеленчук . Защо се спряхме именно на него? Той, заедно с броколите и брюкселското зеле се борят за здравето на нашето тяло в три основни направления – те са част от системата за детоксикация на организма, силни антиоксиданти са и притежават противовъзпалителни агенти.
Пица с блат от карфиол с домати и моцарела
Хапва ви се пица – опитайте се да я приготвите сами! Пицата с блат от карфиол е хранителна, вкусна и най-важното – полезна. Ще се хареса много на тези, които обичат пица, но не обичат излишните калории.
Какво ни е нужно:
- 500 г карфиол
- 1 яйце
- 150 г настърган пармезан
- 100 г бадемово брашно
- 1 скилидка чесън
- 1/2 ч. л. сухи италиански подправки за пица по избор
- 1/2 ч. л. лъжичка сол
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 125 мл. сос Маринара – по-надолу ще го приготвим заедно
- 100 г пресни листа от босилек
- 1 с.л. масло Гхи – препоръчваме ви именно него, тъй като то не се разпада на свободни радикали и е изключително полезно за организма
Започваме с подготовката на блат от карфиол:
- Преди да започнем с подготовката на блат от карфиол, загряваме фурната до 210 градуса. Докато загрее напълно поставяме в блендера карфиола и миксираме добре.
- Получената смес прецеждаме добре в хавлиена кърпа, за да се премахне излишната течност.
- Смесваме карфиола, яйцето, пармезана, бадемовото брашно, чесъна, италианската подправка, добавяме солта и черния пипер и разбъркваме добре до получаването на хомогенна смес.
- От полученото тесто образуваме кръг, който разстиламе с диаметър 30 см. Преди това покриваме добре тавата с хартия за печене, като я омазняваме с масло Гхи.
- Върху добре омазнената тава поставяме нашия блат от карфиол и изпичаме във фурната до златисто в
продължение на 20 минути.
Вече сме готови със здряваславния блат от карфиол за нашата пица. Сега остава да й добавим още вкус.
- Извадете пицата от фурната и я поръсете с пармезан, след това сложете соса (как да го направите – рецептата сме написали в края на статията) и отново поръсете с пармезан.
- Поставете във фурната за 5-7 минути, докато съставките напълно омекнат. Готовата пица подправете с босилек, сол и черен пипер.
Насладете се на един уникален вкус, създаден единствено с естествени продукти. Поканете приятелите си на филмова вечер или на вечер, посветена на настолни игри и се забавлявайте от сърце, с малките, но истински удоволствия от живота.
Ето и как да приготвим сос Маринара за нашата пица с блат от карфиол:
Нужни са ни:
- 400 грама пресни обелени домати
- 1 с.л. задушен лук
- 1 скилидка чесън
- 1 ч.л. стевиола прах
- 1/2 ч.л. сух риган
- 6 големи листа пресен босилек
- 3 с.л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Пасирайте предварително обелените домати в блендер. Поставете ги в тиган, заедно с лука, чесана, ригана, босилека, зехтина и стевиолата.
Варете соса на среден огън без капак за 15-20 минути, докато се сгъсти умерено. При нужда добавете малко вода.
Готовият сос може да консумирате веднага или да оставите да престои в хладилник.
Съвет:
* Размажете соса, оставяйки поне сантиметър и половина борд по края, който преди и по време
на печенето може да намажете с малко масло ГХИ, за да стане хрупкав.
Полезни свойства на карфиола
Карфиолът съдържа вещества, които влияят на ензимите в тялото, борещи се с токсините от околната среда. Той е доказан зеленчук, чиято употреба спомага профилактиката на раковите заболявания.
Противовъзпалителните му свойства се дължат на фитонутриенти, които ни защитават от сърдечносъдови увреждания и инфаркт. Високите концентрации на витамин К и С пък отговарят за здравината на костите и противовъзпалителните процеси на тялото. Направата на блат от карфиол е чудесен начин да включите зеленчука в менюто си.
От къде произлиза карфиолът?
Учените смятат, че карфиолът, като независима култура, се е родил в Сирия преди около 2 хиляди години. За дълъг период от време тази култура е носила друго название, в превод – сирийско зеле. До XII век, карфиолът е растял единствено в Арабския Изток, а след това маврите запознали с него Испания и Кипър. След 200 години, културата вече се отглеждала и в други страни от Европа.
Месец септември е активният му период, в който той е максимално пресен и полезен.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg!
Прекрасна диетична пица