Днес сме решили да ви запознаем с полезния карфиол – един сезонен и изключително достъпен зеленчук . Защо се спряхме именно на него? Той, заедно с броколите и брюкселското зеле се борят за здравето на нашето тяло в три основни направления – те са част от системата за детоксикация на организма, силни антиоксиданти са и притежават противовъзпалителни агенти.

 

Пица с блат от карфиол с домати и моцарела

Хапва ви се пица – опитайте се да я приготвите сами! Пицата с блат от карфиол е хранителна, вкусна и най-важното – полезна. Ще се хареса много на тези, които обичат пица, но не обичат излишните калории.

Какво ни е нужно:

  • 500 г карфиол
  • 1 яйце
  • 150 г настърган пармезан
  • 100 г бадемово брашно
  • 1 скилидка чесън
  • 1/2 ч. л.  сухи италиански подправки за пица по избор
  • 1/2 ч. л.  лъжичка сол
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 125 мл. сос Маринара – по-надолу ще го приготвим заедно
  • 100 г пресни листа от босилек
  • 1 с.л. масло Гхи – препоръчваме ви именно него, тъй като то не се разпада на свободни радикали и е изключително полезно за организма

 

Започваме с подготовката на блат от карфиол:

Блат от карфиол.

  1. Преди да започнем с подготовката на блат от карфиол, загряваме фурната до 210 градуса. Докато загрее напълно поставяме в блендера карфиола и миксираме добре.
  2. Получената смес прецеждаме добре в хавлиена кърпа, за да се премахне излишната течност.
  3. Смесваме карфиола, яйцето, пармезана, бадемовото брашно, чесъна, италианската подправка, добавяме солта и черния пипер и разбъркваме добре до получаването на хомогенна смес.
  4. От полученото тесто образуваме кръг, който разстиламе с диаметър 30 см. Преди това покриваме добре тавата с хартия за печене, като я омазняваме с масло Гхи.
  5. Върху добре омазнената тава поставяме нашия блат от карфиол и изпичаме във фурната до златисто в
    продължение на 20 минути.

Вече сме готови със здряваславния блат от карфиол за нашата пица. Сега остава да й добавим още вкус.

  1. Извадете пицата от фурната и я поръсете с пармезан, след това сложете соса (как да го направите – рецептата сме написали в края на статията) и отново поръсете с пармезан.
  2. Поставете във фурната за 5-7 минути, докато съставките напълно омекнат. Готовата пица подправете с босилек, сол и черен пипер.

Насладете се на един уникален вкус, създаден единствено с естествени продукти. Поканете приятелите си на филмова вечер или на вечер, посветена на настолни игри и се забавлявайте от сърце, с малките, но истински удоволствия от живота.

 

Ето и как да приготвим сос Маринара за нашата пица с блат от карфиол:

Нужни са ни:

Блат от карфиол.

  • 400 грама пресни обелени домати
  •  1 с.л. задушен лук
  •  1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. стевиола прах
  • 1/2 ч.л. сух риган
  • 6 големи листа пресен босилек
  • 3 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

Пасирайте предварително обелените домати в блендер. Поставете ги в тиган, заедно с лука, чесана, ригана, босилека, зехтина и стевиолата.

Варете соса на среден огън без капак за 15-20 минути, докато се сгъсти умерено. При нужда добавете малко вода.

Готовият сос може да консумирате веднага или да оставите да престои в хладилник.

Съвет:
* Размажете соса, оставяйки поне сантиметър и половина борд по края, който преди и по време
на печенето може да намажете с малко масло ГХИ, за да стане хрупкав.

 

Полезни свойства на карфиола

Карфиолът съдържа вещества, които влияят на ензимите в тялото, борещи се с токсините от околната среда. Той е доказан зеленчук, чиято употреба спомага профилактиката на раковите заболявания.

Блат от карфиол.

Противовъзпалителните му свойства се дължат на фитонутриенти, които ни защитават от сърдечносъдови увреждания и инфаркт. Високите концентрации на витамин К и С пък отговарят за здравината на костите и противовъзпалителните процеси на тялото. Направата на блат от карфиол е чудесен начин да включите зеленчука в менюто си.

 

От къде произлиза карфиолът?

Учените смятат, че карфиолът, като независима култура, се е родил в Сирия преди около 2 хиляди години. За дълъг период от време тази култура е носила друго название, в превод – сирийско зеле. До XII век, карфиолът е растял единствено в Арабския Изток, а след това маврите запознали с него Испания и Кипър. След 200 години, културата вече се отглеждала и в други страни от Европа.

Месец септември е активният му период, в който той е максимално пресен и полезен.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg!