Никола Бекяров за производството на шийтаке, майтаке и рейши капсули

Обновена: 06.01.2024|

Наскоро ви представихме нашия нов, 100% натурален продукт  – шийтаке, майтаке и рейши капсули. Споделихме с вас, в поредица от статии, защо този комплекс е така полезен за нашия организъм. Запознахме ви с качествата на гъбите поотделно и ви разкрихме интересни факти около историята им в източната медицина. Продуктът, обаче, е изцяло произведен в България – от засаждането на мицела до поставянето на екстрактите в капсулата. И заслугата за това е на Никола Бекяров – човекът, който преди години е решил да създаде този уникален за здравето продукт.

Зададохме му няколко въпроса, за да разберем от първо лице повече за самия продукт. А г-н Бекяров с охота отговори и ни разкри повече за идеята и процеса на производство.

 

  1. Бихте ли се представили с няколко думи на нашите читатели?

Г-н Бекяров: Аз съм Никола и тази година със семейството ми основахме семейна компания “New Vital” за производство на хранителна добавка. Макар и да сме нови в това, което правим, ние вършим всичко с много любов и се стремим да предлагаме продукт с най-високо качество.

 

  1. От къде тръгва интересът Ви към лечебните азиатски гъби?

Г-н Бекяров: Семейството ни винаги се е интересувало от алтернативни начини, чрез които можем да подсилим организма си, за да сме максимално продуктивни през деня. Не сме почитатели на лекарствата и търсихме нещо чисто и натурално, което да подсилва имунитета. Срещата ни с виталните гъби беше случайна, но те предизвикаха силен интерес у нас, и ние приехме за наша мисия да покажем на всички какъв ефект могат да имат те.

Преди близо 10 години аз бях първият, който опита гъбите и имах възможност да усетя действието им. В България и тогава нямаше много производители на такива гъби и беше трудно да се намери продукт с изцяло българско производство. Предложих своята помощ на миколога, от когото купувах гъби, защото той изпитваше затруднения и не можеше да ги произвежда редовно. Той имаше дългогодишен опит в областта и се съгласи за известно време да работи заедно с мен. Така взаимно си бяхме полезни и аз успях да натрупам опит и да науча някои тънкости в отглеждането на гъбите. Благодарение на доверието, което ми беше гласувано, аз имах възможността да разбера много за производствения процес на гъбите шийтаке, майтаке и рейши, и като цяло за начина, по който се извличат полезните съставки от различни видове витални гъби.

Така изминаха няколко години.

За да се продължи дейността обаче, бяха нужни инвестиции и микологът реши да се откаже. Нас това не ни удовлетворяваше, защото вече вярвахме в продукта и в неговото действие. Освен това имахме достатъчно познати, които бяха консумирали гъбите, бяха доволни от ефекта и искаха да продължат да ги приемат. Затова взехме решението да продължим сами с производството. Това се оказа нелека задача и ни отне няколко години, за да се усъвършенстваме и да подготвим New Vital – продукт, който е с високо качество, отговарящ на изискванията и потребностите на нашите клиенти.

В края на 2019 година подложихме продукта на изследване в лаборатория и резултатите бяха повече от добри. Вече бяхме готови да стартираме дейността си.

 

  1. По какъв начин и от къде набавяте суровината за шийтаке, майтаке и рейши капсули?

    Шийтаке, майтаке и рейши капсули.

    Подготовка на мицел за засаждане.

Г-н Бекяров: Гъбите произвеждаме ние, а мицелът, който е нужен за тяхното засаждане, взимаме от българска сертифицирана фирма. Това беше изключително важно за нас, защото идеята ни винаги е била продуктът да бъде изцяло български.

 

  1. Бихте ли споделили повече за производствения процес на продукта?

Г-н Бекяров: За производството на шийтаке, майтаке и рейши капсули използваме интензивна технология. Хранителната среда, в която растат гъбите, е изцяло от български продукти и представлява смес от дървесен чипс и няколко вида зърнени култури. Тя се подготвя предварително, след което се засажда мицелът. Осигурява се нужната температура и влага.

Може би вие и вашите читатели знаете, че в България има няколко производители на шийтаке, но на майтаке и рейши почти няма. Затова за нас беше истинско предизвикателство да усвоим технологията по тяхното отглеждане. Важно е да отбележим, че трите гъби се засаждат и растат отделно една от друга, поради различните условия като влага и температура, от които имат нужда.

Когато разказваме на хората, че берем гъбите, сушим ги и ги смиламе, те си представят гъби с големи шапки. Но ние всъщност ги берем много преди те да станат толкова големи. За производството на продукта използваме гъбки с диаметър 1-3 см, за да постигнем оптимално качество и концентрация на полезни вещества. След това ги сушим на ниска температура, за да запазим свойствата им, и накрая ги смиламе. Прахът от трите гъби се смесва и капсулира в сертифицирана база и готовият продукт стига до нашите клиенти.

 

  1. Има ли символика в името му – New Vital? Как се спряхте на него?

Г-н Бекяров: Името New Vital символизира нашата идея – нов начин, по който хората могат да се чувстват изпълнени с енергия.

 

  1. Защо избрахте именно тези 3 гъби за шийтаке, майтаке и рейши капсули? Кои техни свойства Ви впечатлиха и за какво бихте ги препоръчали?

Г-н Бекяров: Често ни питат защо сме избрали точно тези 3 гъби или защо не сме добавили още някой от по-известните видове. Шийтаке, майтаке и рейши ни впечатлиха не само с качествата си поотделно, но и с въздействието им върху организма, когато се използват заедно като комплекс. Гъбите се допълват изключително добре и оформят мощен имуностимулатор. Тази година напомни на целия свят колко е важно да се грижим за здравето си и че то винаги трябва да бъде на първо място. Ако трябва да изброим поне част от полезните свойства на гъбите, то сред най-важните е антираковото свойство. Има редица изследвания, подкрепящи тезата, че приемът на гъби шийтаке, майтаке и рейши може да предотврати появата на ракови клетки в организма или да подейства благоприятно при раково лечение, като намалява броя на образуванията и цялостно подсилва организма. Освен това гъбите съдържат редица витамини и аминокиселини, нужни за правилно функциониране на тялото.

 

  1. Освен, за да създавате натуралните шийтаке, майтаке и рейши капсули, използвали ли сте някоя от гъбите в кухнята?

Г-н Бекяров: Да, гъбите са изключително вкусни и често присъстват на нашата трапеза. Любима ни е гъбата шийтаке. Добавяме я към всякакви ястия и резултатът винаги е отличен вкус. Шийтаке има високо съдържание на желязо, което хората често не успяват да си набавят. Особено при тези, които не консумират месо, дефицитът на желязо е често срещан и за тях е силно препоръчително да приемат продукти, богати на желязо. А ако опитат шийтаке, то няма да се налага някой да ги кара насила – те сами ще се влюбят в нея.

 

  1. Всички сме чували поне по една азиатска поговорка. Имайки предвид работата Ви – вие имате ли любима такава?

Г-н Бекяров: “Най-дългият път започва с първата крачка, а първите крачки са най-трудни и винаги се помнят.”

 

  1. За финал – какъв съвет бихте дали на нашите читатели, които са избрали здравословния начин на живот и предпочитат чисти, натурални продукти?

Г-н Бекяров: Бихме искали да ги окуражим да продължават, защото това е правилният път.

„От личен опит знаем, че да водиш здравословен начин на живот може да е много трудно. Трудно е, докато свикнеш.“

Понякога човек е твърде уморен, за да се движи или да приготви сам нещо вкусно и здравословно, а диванът и нездравословната храна са толкова близо и така примамливи, че е трудно да им се устои. Ако обаче човек го направи, остава горд от себе си и мотивацията му се засилва. Така че продължавайте да избирате натурални продукти, произведени в България, движете се всеки ден и организмът ви ще ви бъде благодарен.

 

Още информация за продукта можете да прочетете и в обширните статии по темата в нашия блог: за гъбите шийтаке, майтаке и рейши. Ако продуктът е събудил интереса ви – ще го намерите в нашия онлайн магазин, както и повече информация за съдържанието на полезни елементи в капсулите.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 21.09.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Валентин Николчев 16.10.2020 at 18:33 - Отговор

    Успех!

Оставете коментар

Обновена: 6 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 21 септември 2020 в 10:40 | Категория: Хранене и видове храни