Кето паста със скариди и сос Алфредо
Хубавото в кето режима на хранене е, че можем да си приготвим ароматна и богата паста, но с малко въглехидрати – като тази рецепта за кето паста със скариди и сос Алфредо.
След рецептите за Карбонара и Болонезе в кето стил, се връщаме към италианската кухня с поредното класическо предложение от тези ширини.
Ето какво ще ви бъде необходимо за приготвянето й.
Рецепта за кето паста със скариди и сос Алфредо
Тази вкусна нисковъглехидратна идея за кето паста със скариди ще се хареса на любителите на морските дарове и италианската кухня. Лека, но и питателна, тя ще се превърне в чест гост на трапезата.
Насоки за това как се почистват скариди ще откриете в Кето рецепти за скариди на тиган.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 8 г |
Необходими продукти:
- 3 с. л. краве масло Гхи
- 450 г скариди, почистени и обелени
- 1 с. л. чесън на прах
- 120 г крема сирене
- 100 г пармезан, настърган
- 150 мл сметана за готвене
- ¼ ч. л. сол
- ¼ ч. л. черен пипер
- 2 тиквички, настъргани във формата на нудли
- ¼ ч. л. индийско орехче
- 2 с. л. пресен магданоз, наситнен
Начин на приготвяне на кето паста със скариди:
- Загрейте 1 с. л. масло в тиган на средна температура, добавете скаридите и чесъна на прах. Гответе около 2 минути, след което обърнете скаридите и гответе още 1 минута до порозовяване. Оставете ги настрани.
- Добавете останалото масло в тигана, заедно с крема сиренето. Когато се разтопят, добавете пармезана, готварската сметана, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
- Сложете и скаридите в тигана, заедно с нудлите от тиквички. Разбъркайте ги добре със соса и гответе около 3 минути.
- Сервирайте, като поръсите всяка порция кето паста със скариди с пресен магданоз.
Можете да си приготвите и само скариди Алфредо, без да добавяте нудли от тиквички. Получава се чудесно предястие за вашето меню.
Ако сте фенове на сосовете, можете да си приготвите само сос Алфредо и да го съхраните в хладилник до 5 дни. Използвайте го за:
Известността на италианския сос Алфредо
Най-известната употреба на сос Алфредо е във фетучини Alfredo. Името „сос Алфредо“ почти не се среща в Италия, въпреки че има много сосове за паста, които, по подобен начин, се основават на комбинацията от масло и пармезан.
Например яйчените юфка, ньоки и безмесни равиоли (напр. с гъби, трюфели или рикота и спанак) често се сервират с разтопено масло (понякога инфузирано с пресен градински чай) и настърган пармезан. Този начин на завършване на ястието се нарича „al burro“ – с масло.
В Рим яйчената юфка с масло и пармезан често се наричат „alla Romana“, в римски стил.
Но защо този сос е известен с името Алфредо в Северна Америка?
През 1914 г. Алфредо ди Лелио, римски ресторантьор, популярен сред американските туристи, кръщава рецептата за лингуини паста с масло и сирене на свое име.
Според историята ястието привлича вниманието на ранните холивудски актьори Мери Пикфорд и Дъглас Феърбанкс, които били в Рим за медения си месец. Когато се върнали в САЩ, актьорите представили ястието на своите холивудски приятели, правейки го известно.
През 1943 г. Алфредо ди Лелио продава ресторанта си, но новият собственик запазва менюто и продължава да работи под името „Alfredo alla Scrofa“.
През 1950 г. Алфредо ди Лелио и синът му отварят нов ресторант на различно място и го наричат „Il vero Alfredo“ – „Истинският Алфредо“, който сега се управлява от племенниците му.
И двата ресторанта са популярни сред туристите от Северна Америка, които искат да опитат оригиналната рецепта на Алфредо.
Още от здравословната ни кухня
Ако това предложение за кето паста със скариди и сос Алфредо ви е харесало , можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Спагети конджак с мастило от сепия и скариди е красива, вкусна и лесна морска рецепта.
Спагети Конджак с агнешка кайма е една много бърза, вкусна, засищаща и нискокалорична рецепта.
Днес решихме да ви издадем няколко тайни как да си приготвите малко по-различни, нетрадиционни,