калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | Няма данни |
Нишесте | Няма данни |
Захари | Няма данни |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | Няма данни |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.1 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | Няма данни |
Витамин B3 (Ниацин) | 1.1 мг |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.3 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.2 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | Няма данни |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0.2 мкг |
Витамин C | 7 мг |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | Няма данни |
Витамин K1 | 6.3 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | 0.1 г |
Левцин | 0.2 г |
Лизин | 0.1 г |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | 0.1 г |
Треонин | 0.1 г |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | 0.1 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.1 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 2 г |
Мононенаситени мазнини | Няма данни |
Полиненаситени мазнини | Няма данни |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | 1 мг |
Калий | 68 мг |
Калций | 14 мг |
Магнезий | 12 мг |
Манган | 0.4 мг |
Мед | 0.1 мг |
Натрий | Няма данни |
Селен | 5.4 мкг |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | 38.2 мг |
Цинк | 0.4 мг |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | Няма данни |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | Няма данни |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | Няма данни |
Ориз със зеленчуци се хапва по целия свят понякога като основно ястие, а понякога като гарнитура към различни ястия и предястия. Подходящо е също така и за хапване заедно със супа или яхния.
В повечето части на Азия оризът се яде като основен въглехидрат, към който се добавят основните ястия.
В Европа основният въглехидрат, който консумираме е хлябът. Оризът обаче се среща и в европейската кухня, въпреки че не се хапва толкова често и се приготвя по различен начин.
Ориз със зеленчуци се приготвя лесно, като може да се сготви до готовност както на котлон, така и на фурна. За ястието може да се използват печени, сурови или задушени зеленчуци.
Голямо предимство на тази рецепта е, че към ориза може да се добавят разнообразни зеленчуци в зависимост от личните ни предпочитания, какви продукти са в сезон и какво имаме вече в дома си.
Поради изобилието от пресни зеленчуци консумацията на ориз със зеленчуци доставя важни витамини и минерали на организма ни.
Подправките, които най-често се използват са магданоз, червен пипер, куркума, сол и черен пипер на вкус.
Хранителните стойности на ориз със зеленчуци варират в зависимост от избраните зеленчуци и използваната мазнина.
Много хора приготвят ориза с голямо количество масло, което бързо покачва калорийната стойност на храната.
Зеленчуците обаче са сравнително нискокалорични и от тях предимно зависи съдържанието на фибри и полезни съединения. Оризът също е сравнително нискокалоричен и оризът със зеленчуци може да е подходящо диетично ястие.
В 100 г ориз със зеленчуци се откриват:
Поради факта, че това ястие е нискокалорично, то често се препоръчва и за хора, които следват балансиран режим на хранене.
В 100 г ориз със зеленчуци се откриват някои полезни съединения, които са важни за всички механизми в организма ни.
Ето кои са те:
Това са само някой от най-важните витамини и минерали, които се съдържат в ориз със зеленчуци.
Ползите от консумацията на ориз със зеленчуци зависят от това какви зеленчуци използваме за приготвянето.
Оризът сам по себе си има известни ползи за тялото ни, основните от които са няколко:
Има някои зеленчуци, които се използват по-често от други в повечето рецепти за ориз. От тях зависят ползите от консумацията на ориз.
Ето кои са те:
Към гореизброените добавяме и гъбите, тъй като те съдържат витамин Д, витамин Б6 и селен, които са важни за здравето на тялото ни. Освен това гъбите подпомагат и имунната ни система.
Някои хора имат алергия към ориз, която се проявява с типичните за алергична реакция симптоми. Трябва да се внимава с избора на зеленчуци и да избягваме тези, които може да ни навредят.