Варени, обелени, със сол
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 2 г |
Нишесте | Няма данни |
Захари | 0.85 г |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | 0.20 мг |
Витамин A | 3 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.10 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.02 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 1.31 мг |
Витамин B4 (Холин) | 13.20 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.51 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.27 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 7.40 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.01 мг |
Витамин K1 | 2.10 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.05 г |
Аргинин | 0.08 г |
Аспарагинова киселина | 0.42 г |
Валин | 0.10 г |
Глицин | 0.05 г |
Глутамин | 0.29 г |
Изолевцин | 0.07 г |
Левцин | 0.10 г |
Лизин | 0.10 г |
Метионин | 0.03 г |
Пролин | 0.06 г |
Серин | 0.08 г |
Тирозин | 0.06 г |
Треонин | 0.06 г |
Триптофан | 0.03 г |
Фенилаланин | 0.08 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.04 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 0.1 |
Мононенаситени мазнини | 0 г |
Полиненаситени мазнини | 0.04 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 77.46 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 0.72 г |
Картофите са изхранили милиарди хора през вековете и все още са голяма част от диетата на много народи. С тях може да приготвяме различни ястия, тъй като картофът е особено гъвкав по отношение на методите на готвене.
Откриваме го пържен, печен, варен, на пара, намачкан, като гарнитура, пълнеж или като основно ястие.
Картофите присъстват в лесните рецепти, които начинаещите готвачи могат да опитат и да не се страхуват от провал. Въпреки че са толкова лесни за боравене, като всеки друг продукт имат определени тънкости, за да извлечем най-добрия вкус от ястието си.
Картофите не са висококалорични, но съдържат голямо количество въглехидрати.
Съдържащите се във варени картофи калории и други хранителни стойност в 100 грама са:
Освен определено количество макронутриенти, в картофите се откриват редица полезни за здравето витамини и минерали.
В съдържанието на 100 г варени картофи се откриват:
Картофите имат редица ползи за здравето на организма ни и си заслужава да ги хапваме по-често. В тях се съдържат полезни витамини и минерали, които укрепват имунната система, подобряват функционирането на тялото и помагат да бъдем здрави и тонизирани.
В картофите са източник на естествени фибри, които са важни за здравето на стомашно-чревния тракт. С тяхна помощ се насърчава движението на червата, изчиства се храносмилателната система, може да се понижи кръвната захар и високото кръвно налягане.
Ежедневният прием на достатъчно фибри е от особена важност за здравето на цялото тяло.
Картофите се състоят от голямо количество сложни въглехидрати. Когато ядем този вид макронутриент, оставаме сити за по-дълго и хранителните вещества се използват за енергия, която остава стабилна през деня.
Тези любими зеленчуци са източник на богатство от антиоксиданти и фитохимикали. Те са важни за здравето, тъй като помагат на организма да се бори със свободните радикали, които причиняват оксидативен стрес на клетките и често са причина за хронични възпаления в тялото.
Възможно е да се получи алергична реакция след консумация на картофи.
Тя най-често се характеризира със следните симптоми:
Ако някой от гореизброените симптоми се прояви при консумация на варени картофи, препоръката ни е да се посети лекар-специалист за консултация.