Картофи

Варени, обелени, със сол

Хранителна стойност на 100г

86

калории

1.71

протеин

20.01

въгл.

0.1

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
2 г
Нишесте
Няма данни
Захари
0.85 г
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
0.20 мг
Витамин A
3 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.10 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.02 мг
Витамин B3 (Ниацин)
1.31 мг
Витамин B4 (Холин)
13.20 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.51 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.27 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
7.40 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
0.01 мг
Витамин K1
2.10 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.05 г
Аргинин
0.08 г
Аспарагинова киселина
0.42 г
Валин
0.10 г
Глицин
0.05 г
Глутамин
0.29 г
Изолевцин
0.07 г
Левцин
0.10 г
Лизин
0.10 г
Метионин
0.03 г
Пролин
0.06 г
Серин
0.08 г
Тирозин
0.06 г
Треонин
0.06 г
Триптофан
0.03 г
Фенилаланин
0.08 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.04 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0.1
Мононенаситени мазнини
0 г
Полиненаситени мазнини
0.04 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
77.46 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.72 г
Допълнителна информация

Картофите са изхранили милиарди хора през вековете и все още са голяма част от диетата на много народи. С тях може да приготвяме различни ястия, тъй като картофът е особено гъвкав по отношение на методите на готвене.

Откриваме го пържен, печен, варен, на пара, намачкан, като гарнитура, пълнеж или като основно ястие.

Картофите присъстват в лесните рецепти, които начинаещите готвачи могат да опитат и да не се страхуват от провал. Въпреки че са толкова лесни за боравене, като всеки друг продукт имат определени тънкости, за да извлечем най-добрия вкус от ястието си. 

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Картофите не са висококалорични, но съдържат голямо количество въглехидрати. Съдържащите се във варени картофи калории се състоят от:

  • 86 калории
  • 2 г белтъчини
  • 20 г въглехидрати
  • <1 г мазнини

 

Какви витамини и минерали има?

Освен определено количество макронутриенти в картофите се откриват редица полезни за здравето витамини и минерали. В съдържанието на 100 г варени картофи се откриват:

  • 0.27 мг витамин Б6 (21% от дневната препоръчителна доза)
  • 0.2 мг мед (20% от дневната препоръчителна доза)
  • 328 мг калий (13% от дневната препоръчителна доза)
  • 0.5 мг витамин Б5 (10% от дневната препоръчителна доза)
  • 7.4 мг витамин Ц (10% от дневната препоръчителна доза)
  • 1.3 мг витамин Б3 (10% от дневната препоръчителна доза)

Ползи от консумацията на варени картофи

Картофите имат редица ползи за здравето на организма ни и си заслужава да ги хапваме по-често. В тях се съдържат полезни витамини и минерали, които укрепват имунната система, подобряват функционирането на тялото и помагат да бъдем здрави и тонизирани.

В картофите се съдържат естествени фибри, които са важни за здравето на стомашно-чревния тракт. С тяхна помощ се насърчава движението на червата, изчиства се храносмилателната система, може да се понижи кръвната захар и високото кръвно налягане. Ежедневният прием на достатъчно фибри е от особена важност за здравето на цялото тяло. 

Картофите се състоят от голямо количество сложни въглехидрати. Когато ядем този вид макронутриент, оставаме сити за по-дълго и хранителните вещества се използват за енергия, която остава стабилна през деня. 

Тези любими зеленчуци са източник на богатство от антиоксиданти и фитохимикали. Те са важни за здравето, тъй като помагат на организма да се бори със свободните радикали, които причиняват оксидативен стрес на клетките и често са причина за хронични възпаления в тялото. 

 

Алергични реакции

Възможно е да се получи алергична реакция след консумация на картофи. Тя най-често се характеризира със следните симптоми:

  • Зачервена кожа
  • Екзема и обрив
  • Подуване и парене в гърлото
  • Затруднено преглъщане
  • Сърбеж в очите
  • Хрема и запушени синуси
  • Често кихане

 

Рецепти от forlife.bg