Пържени картофи, чипс, със сол, замразени
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 2.30 г |
Нишесте | 17.07 г |
Захари | 0.20 г |
Галактоза | 0 г |
Глюкоза | 0.12 г |
Захароза | 0.07 г |
Лактоза | 0 г |
Малтоза | 0 г |
Фруктоза | 0 г |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | 4 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.09 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.03 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 1.97 мг |
Витамин B4 (Холин) | 20.80 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.50 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.17 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 12.30 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.12 мг |
Витамин K1 | 2.60 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.09 г |
Аргинин | 0.13 г |
Аспарагинова киселина | 0.48 г |
Валин | 0.12 г |
Глицин | 0.07 г |
Глутамин | 0.39 г |
Изолевцин | 0.08 г |
Левцин | 0.13 г |
Лизин | 0.13 г |
Метионин | 0.03 г |
Пролин | 0.08 г |
Серин | 0.09 г |
Тирозин | 0.07 г |
Треонин | 0.08 г |
Триптофан | 0.02 г |
Фенилаланин | 0.09 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.04 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 6.24 |
Мононенаситени мазнини | 3.75 г |
Полиненаситени мазнини | 0.31 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | 0.14 г |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 64.51 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 1.50 г |
Пържените картофи са любимо ястие на милиони хора по света. Те са лесни за приготвяне и се предлагат в повечето ресторанти и заведения под различни форми.
Българите ги обичаме със сирене, но в различните държави може да се намери разнообразие от ястия, включващи пържени картофи.
В Канада например ги хапват със сирене и грейви сос. В Ирландия може да ги откриете, покрити с къри сос. Индийците ги хапват с куркума и традиционната подправка масала. Във Финландия една от предпочитаните бързи храни се състои от пържени картофи, наденица, лук, майонеза, горчица и кетчуп.
Една от най-популярните храни в Англия е т.нар. fish & chips или пържени картофки с риба. В Перу местните обичат да хапват Салчипапа – комбинация от картофки, нарязана наденичка и сос салса.
Извън националните специфики, пържените картофи винаги се подправят със сол, докато са горещи.
Хранителните стойности на пържените картофи могат да варират в зависимост от метода им на приготвяне и мазнината, която се използва.
Въпреки това, стандартните стойности, съдържащи се в пържените картофи за 100 г са:
Имайте предвид, че пърженето на картофи в олио значително увеличава калорийната им стойност. Опитайте да ги приготвите на фурна или в еър фрайър, за да не трупате излишни килограми, хапвайки любимите си картофки.
Пържените картофи не предлагат изобилие от ценни вещества, но имат някои полезни витамини и минерали, които може да дадем на организма си.
В 100 г пържени картофи се съдържат:
Картофите са високовъглехидратна храна. Голяма част от въглехидратите са под формата на нишесте. То е подобно на фибрите и предлага някои ползи за тялото. С негова помощ може да се подобрят нивата на холестерол и триглицериди.
Освен това високото съдържание на нишесте в картофите ни помага да се чувстваме сити за по-дълго и предлага потенциална защита срещу рак на дебелото черво.
Алергии към картофи се наблюдават рядко, но могат да засегнат хора от всички възрасти. Консумацията и контактът с картофи може да предизвика алергична реакция.
Най-често срещани симптоми са:
В случай на проява на някой от гореизброените симптоми съветът ни е да потърсите консултация с лекар.