калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 3.30 г |
Нишесте | Няма данни |
Захари | 3.20 г |
Галактоза | 0 г |
Глюкоза | 0.08 г |
Захароза | 2.95 г |
Лактоза | 0 г |
Малтоза | 0.07 г |
Фруктоза | 0.10 г |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | 0.10 мг |
Витамин A | 1,444 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.11 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.07 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.84 мг |
Витамин B4 (Холин) | 18.90 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.09 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.07 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 9.80 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.02 мг |
Витамин K1 | 16.50 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.14 г |
Аргинин | 0.25 г |
Аспарагинова киселина | 0.29 г |
Валин | 0.14 г |
Глицин | 0.11 г |
Глутамин | 0.44 г |
Изолевцин | 0.11 г |
Левцин | 0.19 г |
Лизин | 0.19 г |
Метионин | 0.05 г |
Пролин | 0.10 г |
Серин | 0.11 г |
Тирозин | 0.07 г |
Треонин | 0.12 г |
Триптофан | 0.02 г |
Фенилаланин | 0.12 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.06 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 0.3 |
Мононенаситени мазнини | 0.03 г |
Полиненаситени мазнини | 0.14 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 85.92 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 0.84 г |
Консервираният грах е удобен и универсален вариант за добавяне на зеленчуци към ястията. Този грах се прибира при максимална свежест, след което се обработва и консервира, за да се запази вкусът и хранителните му вещества.
Хранителните стойности на консервирания грах могат леко да варират в зависимост от фактори като марка и всякакви добавени съставки.
Въпреки това, средно на 100 грама консервираният грах обикновено съдържа:
Консервираният грах е добър източник на различни витамини и минерали, осигуряващи основни хранителни вещества, които поддържат цялостното здраве.
Някои от витамините и минералите, открити в консервирания грах, включват:
Въпреки че процесът на консервиране може да доведе до известна загуба на хранителни вещества, консервираният грах все още запазва значителна част от своите витамини и минерали.
Ползите от консумацията на този зеленчук в консервираната му форма никак не са малко, но сега ще ви запознаем само с най-основните сред тях.
Ето кои са те:
Консервираният грах е и универсален, тъй като може да се използва в широка гама от ястия, добавяйки вкус, текстура и хранителна стойност към рецептите. Може да се приготвя като постен грах, грах с различни видове меса или да се използва като гарнитура.
Хората с алергии към бобови растения, като грах, трябва да избягват консервиран грах. Освен това някои продукти от консервиран грах могат да съдържат добавени съставки или консерванти, които могат да предизвикат алергични реакции при чувствителни индивиди.
От съществено значение е да четете внимателно етикетите и да избирате продукти, които не съдържат алергени, или да се консултирате със здравни специалисти, ако не сте сигурни относно потенциалните алергени.