Царевица

Жълта, готвена, варена

Хранителна стойност на 100г

96

калории

3.41

протеин

20.98

въгл.

1.5

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
2.40 г
Нишесте
7.17 г
Захари
4.54 г
Галактоза
0 г
Глюкоза
0.84 г
Захароза
2.74 г
Лактоза
0 г
Малтоза
0.17 г
Фруктоза
0.79 г

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
263 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.09 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.06 мг
Витамин B3 (Ниацин)
1.68 мг
Витамин B4 (Холин)
29.10 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.79 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.14 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
5.50 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
0.09 мг
Витамин K1
0.40 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.30 г
Аргинин
0.14 г
Аспарагинова киселина
0.25 г
Валин
0.19 г
Глицин
0.13 г
Глутамин
0.66 г
Изолевцин
0.13 г
Левцин
0.36 г
Лизин
0.14 г
Метионин
0.07 г
Пролин
0.30 г
Серин
0.16 г
Тирозин
0.13 г
Треонин
0.13 г
Триптофан
0.02 г
Фенилаланин
0.16 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.09 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
1.5
Мононенаситени мазнини
0.37 г
Полиненаситени мазнини
0.60 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
73.41 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.71 г
Допълнителна информация

Царевицата е  висока едногодишна трева, принадлежаща към семейство Poaceae. Родом е от Америка. Култивира се по целия свят и вирее в топъл климат. Растението служи като основна хранителна култура и ценен източник на хранителни вещества.

Жълтата, варена, варена царевица излъчва топлина и простота. Обикновено, когато се чудим как ли да я сготвим, най-често в ума изниква варената жълта царевица, която хапваме по морето. Всяка хапка предлага носталгичен вкус на лято. Ниското съдържание на калории привлича още повече хора към консумацията й.

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Съдържанието в 100 г царевица калории е ниско, но за сметка на това на въглехидратите.

Хранителни стойности на 100 г:

  • 96 калории
  • 3.41 г протеин
  • 20.98 г въглехидрати
  • 1.50 г мазнини

Царевицата е чудесно растение, който може много добре да включим в режим на хранене, подходящ за нас.

 

Какви витамини и минерали има?

Жълтата, варена царевица запазва много от минералите и витамините, намиращи се в суровата царевица.
Съдържа основни хранителни вещества като магнезий, фосфор, калий и цинк.

Също и витамини като витамин С, витамин В6, тиамин (витамин В1) и ниацин (витамин В3). Тези хранителни вещества допринасят за неговата хранителна стойност.

 

Ползи от консумацията на царевица

Жълтата, варена царевица предлага няколко ползи за организма ни.

Първо, тя е богата на основни хранителни вещества като витамини от група В, които са от решаващо значение за енергийния метаболизъм, нервната функция и образуването на червени кръвни клетки.

Наличието в 100 г царевица калории е ниско, така че не е проблем да я включим към нискокалоричното си меню.

Освен това тя е източник на витамин С, антиоксидант, който поддържа имунната функция и синтеза на колаген.
Растението е добър източник на диетични фибри както разтворими, така и неразтворими.

Те подпомагат храносмилането, насърчават редовното движение на червата и помагат за поддържане на здравословно тегло. Така най-вероятно ще се като предизвиква и усещане за ситост.

Съдържанието на фибри също така поддържа здравето на сърцето, като намаляват нивата на холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Царевицата може да се похвали с набор от минерали като магнезий, фосфор и манган. Те са важни за здравето на костите, производството на енергия и антиоксидантните защитни механизми в тялото.

Освен това наличието на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин допринася за доброто състояние на очите, предпазвайки ги от макулна дегенерация и катаракта.

Фитохимикали те в царевицата, като ферулова киселина и антоцианини, притежават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Това допринася в борбата с оксидативния стрес и намаляват риска от хронични заболявания като рак и диабет.

 

Алергични реакции

Алергичните реакции към жълта, варена царевица могат да се проявят като:

  • Сърбеж
  • Подуване
  • Уртикария по кожата

В по-тежки случаи хората могат да получат затруднено дишане, хрипове или анафилаксия, което е животозастрашаваща реакция, изискваща незабавна медицинска помощ.

Някои хора могат да развият стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане или диария. Алергиите към царевица са по-рядко срещани от други хранителни алергии, но все пак могат да представляват значителни рискове за здравето.

Рецепти от forlife.bg