Жълта, готвена, варена
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 2.40 г |
Нишесте | 7.17 г |
Захари | 4.54 г |
Галактоза | 0 г |
Глюкоза | 0.84 г |
Захароза | 2.74 г |
Лактоза | 0 г |
Малтоза | 0.17 г |
Фруктоза | 0.79 г |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | 263 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.09 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.06 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 1.68 мг |
Витамин B4 (Холин) | 29.10 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.79 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.14 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 5.50 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.09 мг |
Витамин K1 | 0.40 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.30 г |
Аргинин | 0.14 г |
Аспарагинова киселина | 0.25 г |
Валин | 0.19 г |
Глицин | 0.13 г |
Глутамин | 0.66 г |
Изолевцин | 0.13 г |
Левцин | 0.36 г |
Лизин | 0.14 г |
Метионин | 0.07 г |
Пролин | 0.30 г |
Серин | 0.16 г |
Тирозин | 0.13 г |
Треонин | 0.13 г |
Триптофан | 0.02 г |
Фенилаланин | 0.16 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.09 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 1.5 |
Мононенаситени мазнини | 0.37 г |
Полиненаситени мазнини | 0.60 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 73.41 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 0.71 г |
Царевицата е висока едногодишна трева, принадлежаща към семейство Poaceae. Родом е от Америка. Култивира се по целия свят и вирее в топъл климат. Растението служи като основна хранителна култура и ценен източник на хранителни вещества.
Жълтата, варена, варена царевица излъчва топлина и простота. Обикновено, когато се чудим как ли да я сготвим, най-често в ума изниква варената жълта царевица, която хапваме по морето. Всяка хапка предлага носталгичен вкус на лято. Ниското съдържание на калории привлича още повече хора към консумацията й.
Съдържанието в 100 г царевица калории е ниско, но за сметка на това на въглехидратите.
Хранителни стойности на 100 г:
Царевицата е чудесно растение, който може много добре да включим в режим на хранене, подходящ за нас.
Жълтата, варена царевица запазва много от минералите и витамините, намиращи се в суровата царевица.
Съдържа основни хранителни вещества като магнезий, фосфор, калий и цинк.
Също и витамини като витамин С, витамин В6, тиамин (витамин В1) и ниацин (витамин В3). Тези хранителни вещества допринасят за неговата хранителна стойност.
Жълтата, варена царевица предлага няколко ползи за организма ни.
Първо, тя е богата на основни хранителни вещества като витамини от група В, които са от решаващо значение за енергийния метаболизъм, нервната функция и образуването на червени кръвни клетки.
Наличието в 100 г царевица калории е ниско, така че не е проблем да я включим към нискокалоричното си меню.
Освен това тя е източник на витамин С, антиоксидант, който поддържа имунната функция и синтеза на колаген.
Растението е добър източник на диетични фибри както разтворими, така и неразтворими.
Те подпомагат храносмилането, насърчават редовното движение на червата и помагат за поддържане на здравословно тегло. Така най-вероятно ще се като предизвиква и усещане за ситост.
Съдържанието на фибри също така поддържа здравето на сърцето, като намаляват нивата на холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания.
Царевицата може да се похвали с набор от минерали като магнезий, фосфор и манган. Те са важни за здравето на костите, производството на енергия и антиоксидантните защитни механизми в тялото.
Освен това наличието на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин допринася за доброто състояние на очите, предпазвайки ги от макулна дегенерация и катаракта.
Фитохимикали те в царевицата, като ферулова киселина и антоцианини, притежават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Това допринася в борбата с оксидативния стрес и намаляват риска от хронични заболявания като рак и диабет.
Алергичните реакции към жълта, варена царевица могат да се проявят като:
В по-тежки случаи хората могат да получат затруднено дишане, хрипове или анафилаксия, което е животозастрашаваща реакция, изискваща незабавна медицинска помощ.
Някои хора могат да развият стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане или диария. Алергиите към царевица са по-рядко срещани от други хранителни алергии, но все пак могат да представляват значителни рискове за здравето.