Царевица

Сладка, жълта, готвена, варена

Хранителна стойност на 100г

67

калории

2.3

протеин

14.3

въгл.

1.2

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
2.40 г
Нишесте
7.17 г
Захари
4.54 г
Галактоза
0 г
Глюкоза
0.84 г
Захароза
2.74 г
Лактоза
0 г
Малтоза
0.17 г
Фруктоза
0.79 г

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
263 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.09 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.06 мг
Витамин B3 (Ниацин)
1.68 мг
Витамин B4 (Холин)
29.10 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.79 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.14 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
5.50 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
0.09 мг
Витамин K1
0.40 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.30 г
Аргинин
0.14 г
Аспарагинова киселина
0.25 г
Валин
0.19 г
Глицин
0.13 г
Глутамин
0.66 г
Изолевцин
0.13 г
Левцин
0.36 г
Лизин
0.14 г
Метионин
0.07 г
Пролин
0.30 г
Серин
0.16 г
Тирозин
0.13 г
Треонин
0.13 г
Триптофан
0.02 г
Фенилаланин
0.16 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.09 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
1.2
Мононенаситени мазнини
0.37 г
Полиненаситени мазнини
0.60 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
73.41 г
Кофеин
0 мг
Теобромин
0 мг
Пепел
0.71 г
Допълнителна информация

Царевицата е основна храна в много кухни по света и това не е случайно. Тя е не само вкусна и пълна с основни хранителни вещества, но и хрупкавите ѝ и сочни зърна предлагат множество ползи за здравето. 

Нека проучим нейния хранителен профил и разберем как консумацията ѝ е от полза за различни групи и потенциалните алергични реакции.

Какви са хранителните стойности на 100 грама?

Царевицата е богата на хранителни вещества зърнена култура, предлагаща комбинация от въглехидрати, фибри и протеини. Съдържащите се във варената царевица калории са малко, което я прави подходящ избор за нискокалорична диета.

Макронутриентите в 100 г варена царевица са следните:

  • 96 kcal
  • Протеин – 3 г
  • Нетни въглехидрати – 19 г
  • Мазнини – 2 г
  • Вода – 73,41 г

Какви витамини и минерали има?

Царевицата е богата на витамини и минерали, които са от съществено значение за цялостното здраве и благополучие. 

Съдържа значителни нива на витамин B6, тиамин (витамин B1) и фолат (витамин B9), които играят жизненоважна роля в енергийния метаболизъм, нервната функция и производството на червени кръвни клетки.

Освен това тази зърнена култура е добър източник на основни минерали като манган, фосфор и магнезий.

Манганът поддържа здравето на костите и помага за регулиране на нивата на кръвната захар, докато фосфорът е от съществено значение за формирането на костите и зъбите. 

Магнезият пък е от решаващо значение за мускулната функция, предаването на нервите и поддържането на здравето на сърцето.

Освен това царевицата е богата на антиоксиданти като зеаксантин и лутеин, които подпомагат здравето на очите и предпазват от свързана с възрастта макулна дегенерация.

Микронутриентите на 100 г царевица са следните:

  • Фолат (витамин B9) – 23 мкг
  • Витамин А – 13,17 мкг
  • Витамин С – 5,5 мг
  • Калций – 3 мг
  • Магнезий – 26 мг
  • Калий – 218 мг
  • Фосфор – 77 мг

Ползи от консумацията на царевица

Консумацията на царевица предлага множество ползи, съобразени с различни групи хора.

Ето кои са най-големите ползи:

  • Царевицата осигурява универсална и питателна добавка към диетата, като предлага добър източник на енергия, фибри, витамини и минерали. Поддържа цялостното здраве, подпомага храносмилането и помага за поддържане на стабилни нива на енергия през целия ден.
  • Може да бъде ценен компонент на ястията преди и след тренировка, осигурявайки въглехидрати за енергия и запълвайки запасите от гликоген. Съдържанието на фибри в нея насърчава ситостта, подпомага управлението на теглото и възстановяването на мускулите.
  • Царевицата служи като ценен източник на растителен протеин, който помага да се задоволят ежедневните нужди от протеини при диети без месо. Той също така предлага основни витамини и минерали, които обикновено се намират в животински продукти, което го прави ценна добавка към вегетариански и веган планове за хранене.
  • Тази култура не съдържа глутен, което я прави безопасна алтернатива за хора с целиакия или глутенова непоносимост. Позволява на хората да се наслаждават на зърнени храни, без да предизвиква нежелани реакции.

Алергични реакции

Въпреки че алергиите към царевица са сравнително редки в сравнение с други хранителни алергии, те все още могат да се появят. 

Алергичните реакции към царевицата могат да се проявят като кожни обриви, копривна треска, сърбеж, подуване или стомашно-чревен дискомфорт като гадене, повръщане или диария. В тежки случаи може да настъпи анафилаксия, характеризираща се със затруднено дишане, спадане на кръвното налягане и загуба на съзнание.

От съществено значение е хората с известни алергии към царевица да избягват царевица и царевични продукти и внимателно да четат етикетите на храните, за да предотвратят случайно излагане. 

Ако се появят алергични реакции, незабавното търсене на медицинска помощ е от решаващо значение.

Рецепти от forlife.bg