Крина Оризов грис

Крина Оризов грис

Хранителна стойност на 100г

349

калории

6.6

протеин

79

въгл.

0

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
Няма данни
Нишесте
Няма данни
Захари
0.70 г
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
Няма данни
Витамин B1 (Тиамин)
Няма данни
Витамин B2 (Рибофлавин)
Няма данни
Витамин B3 (Ниацин)
Няма данни
Витамин B4 (Холин)
Няма данни
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
Няма данни
Витамин B6 (Пиридоксин)
Няма данни
Витамин B9 (Фолиева киселина)
Няма данни
Витамин B12 (Кобалкамин)
Няма данни
Витамин C
Няма данни
Витамин D
Няма данни
Витамин E
Няма данни
Витамин K1
Няма данни
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
Няма данни
Аргинин
Няма данни
Аспарагинова киселина
Няма данни
Валин
Няма данни
Глицин
Няма данни
Глутамин
Няма данни
Изолевцин
Няма данни
Левцин
Няма данни
Лизин
Няма данни
Метионин
Няма данни
Пролин
Няма данни
Серин
Няма данни
Тирозин
Няма данни
Треонин
Няма данни
Триптофан
Няма данни
Фенилаланин
Няма данни
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
Няма данни
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0
Мононенаситени мазнини
Няма данни
Полиненаситени мазнини
Няма данни
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
Няма данни
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
Няма данни
Вода
Няма данни
Кофеин
Няма данни
Теобромин
Няма данни
Пепел
Няма данни
Допълнителна информация

Оризовият грис е разновидност на обикновения грис, който в другите случаи се прави от пшеница или царевица. Оризовият грис е продукт от смлени оризови зърна. Подобен продукт е оризовото брашно, но грисът е малко по-едър.

Може да е заместител на всички рецепти, които съдържат грис. По този начин можем да приготвим любимите си ястия, съдържащи грис, но като вариация без глутен.

Съдържа по-малко от 1 г захар, което го прави подходящ за диетични рецепти и хапване от хора, които не консумират захар.

Оризовият грис, също както ориза, бързо увеличава обема си няколко пъти. Поради това може да се използва като сгъстител и е подходящ за приготвяне на печива, кексове, сладкиши и закуски. В безглутенови рецепти може да се използва в комбинация с други брашна без глутен.

Този вид грис е предразположен към образуване на бучки при кулинарна обработка. За да се избегне този ефект, трябва хубаво да бъркаме съставките и да добавяме гриса постепенно към рецептата.

Приготвя се най-често в комбинация с прясно мляко, като ястието прилича на популярния и любим десерт мляко с ориз, но в този вариант има текстурата на пудинг. Тази вариация може да е по-подходяща за малките деца, тъй като е сладка и много вкусна закуска.

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

В 100 г оризов грис можем да открием:

  • 349 калории
  • 79 г въглехидрати
  • 7 г белтъчини
  • 0 г мазнини

Какви витамини и минерали има?

В оризовия грис може да открием полезните съединения, които са типични и за ориза.

Ето кои са те:

  • фосфор
  • калий
  • калций
  • витамин Е
  • витамини от Б група

 Ползи от консумацията на оризов грис

Оризовият грис е от голяма помощ за хората, които страдат от глутенова непоносимост или цьолиакия. Той може да замести някои от пшеничните продукти в диетата ни и да предостави типичните за ориза ползи за здравето.

Поради високото съдържание на въглехидрати ястията с оризов грис могат да ни дадат бърза енергия, от която бихме имали нужда в следобедната си закуска например.

Съдържа някои полезни витамини и минерали, които могат да са ни помощник за постигането на здравословна и балансирана диета.

Алергични реакции

Възможно е да се получи реакция, ако имаме алергия към ориз. В такъв случай реакции биха се получили от всички оризови продукти.

Често срещани симптоми при консумация на оризов грис при алергия са:

  • Течащ нос
  • Кихане и кашляне
  • Астматични симптоми и задух
  • Болка и крампи в корема
  • Екзема, обрив и сърбеж

В случай на поява на някой от тези симптоми е добре да се посети специалист.

Рецепти от forlife.bg