калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | Няма данни |
Нишесте | Няма данни |
Захари | Няма данни |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | Няма данни |
Витамин B1 (Тиамин) | Няма данни |
Витамин B2 (Рибофлавин) | Няма данни |
Витамин B3 (Ниацин) | Няма данни |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | Няма данни |
Витамин B6 (Пиридоксин) | Няма данни |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | Няма данни |
Витамин B12 (Кобалкамин) | Няма данни |
Витамин C | Няма данни |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | Няма данни |
Витамин K1 | Няма данни |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | Няма данни |
Левцин | Няма данни |
Лизин | Няма данни |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | Няма данни |
Треонин | Няма данни |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | Няма данни |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | Няма данни |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | Няма данни |
Мононенаситени мазнини | Няма данни |
Полиненаситени мазнини | Няма данни |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | Няма данни |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | 20.69 г |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | Няма данни |
Целувките от меренг със своята лека, ефирна текстура и деликатна сладост са любимо лакомство, което носи радост при всеки повод. Въпреки че може да изглеждат нездравословни, целувките предлагат и някои изненадващи хранителни ползи.
Нека разгледаме по-подробно техния хранителен профил, съдържанието на витамини и минерали и как консумацията им е от полза за различни групи и потенциалните алергични реакции.
Целувките от меренг се правят предимно от яйчен белтък и захар, което води до нискокалорично лакомство, което също е без мазнини.
На 100 грама целувки се съдържат следните макронутриенти:
Тези деликатни и топящи се в устата сладкиши са с високо съдържание на въглехидрати, поради съдържанието на захар (често пудра захар), което осигурява бърз източник на енергия.
Те обаче са с ниско съдържание на протеини и фибри, така че може да не допринесат значително за ситостта или изграждането на мускули.
Ако си приготвите домашни целувки, вместо захар можете да използвате подсладител като стевия или еритритол и така да намалите въглехидратите и да елиминирате вредите от бялата захар.
Докато целувките от меренг не са особено богати на витамини и минерали, те все пак предлагат известна хранителна стойност, предимно от яйчните белтъци.
Яйчните белтъци са отличен източник на протеини, осигуряващи всички основни аминокиселини, необходими за възстановяване и растеж на мускулите.
Освен това белтъците съдържат основни витамини и минерали като рибофлавин (витамин В2), селен и калий.
Рибофлавинът е важен за енергийния метаболизъм и клетъчната функция, докато селенът действа като антиоксидант, предпазвайки клетките от увреждане. Калият играе роля в поддържането на баланса на течностите, мускулната функция и предаването на нервите.
Микронутриентите в 100 г целувки са:
Консумацията на целувки от меренг може да предложи наслада и удовлетворение на различни групи хора.
Ето кои са те:
Това лакомство обикновено се счита за безопасно за повечето хора, но алергични реакции все пак могат да възникнат при хора с алергии към яйца. Симптомите на алергия към яйца могат да включват уртикария, сърбеж, подуване, затруднено дишане и храносмилателни проблеми като гадене или диария.
От съществено значение е хората, които са алергични към яйца да избягват консумацията на целувки от меренг или други продукти, съдържащи яйца.