Минтай

Варен

Хранителна стойност на 100г

79

калории

17.6

протеин

Няма данни

въгл.

1

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
Няма данни
Нишесте
Няма данни
Захари
Няма данни
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
Няма данни
Витамин B1 (Тиамин)
Няма данни
Витамин B2 (Рибофлавин)
Няма данни
Витамин B3 (Ниацин)
Няма данни
Витамин B4 (Холин)
Няма данни
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
Няма данни
Витамин B6 (Пиридоксин)
Няма данни
Витамин B9 (Фолиева киселина)
Няма данни
Витамин B12 (Кобалкамин)
Няма данни
Витамин C
Няма данни
Витамин D
Няма данни
Витамин E
Няма данни
Витамин K1
Няма данни
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
Няма данни
Аргинин
Няма данни
Аспарагинова киселина
Няма данни
Валин
Няма данни
Глицин
Няма данни
Глутамин
Няма данни
Изолевцин
Няма данни
Левцин
Няма данни
Лизин
Няма данни
Метионин
Няма данни
Пролин
Няма данни
Серин
Няма данни
Тирозин
Няма данни
Треонин
Няма данни
Триптофан
Няма данни
Фенилаланин
Няма данни
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
Няма данни
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
1
Мононенаситени мазнини
Няма данни
Полиненаситени мазнини
Няма данни
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
Няма данни
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
Няма данни
Вода
80.59 г
Кофеин
Няма данни
Теобромин
Няма данни
Пепел
Няма данни
Допълнителна информация

Минтай е риба, която се открива в северните части на Тихия океан, като най-много от тези риби може да намерим в Берингово море. Минтаят е най-изобилният улов, който се лови и консумира в САЩ.

Кожата на рибата е оцветена с тъмни точки, което я прави по-трудно забележима сред пясъка на дъното на морето и по този начин се предпазва от хищници.

За рибни продукти и полуфабрикати най-често се използва месо от минтай. В Япония, Корея и Русия често се консумира и хайвер от тази риба.

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Минтаят не е мазна риба, има приятен вкус, а филето ѝ е бяло. Тя е богата на белтъчини, но е нискокалорична, което я прави перфектна за хапване.

В 100 грама минтай може да открием:

  • 79 калории
  • 18 г белтъчини
  • 1 г мазнини

Важно е да се знае, че в 100 грама минтай се съдържат 0  въглехидрати  (0 г фибри), което прави консумацията ѝ много полезна при следване на диетичен режим на хранене.

Какви витамини и минерали има?

Както споменахме, рибата минтай е особено полезна поради наличието на множество витамини, минерали и ценни за здравето съединения.

В 100 г месо минтай се съдържат:

  • 3.7 мкг витамин Б12 (153% от ПДД)
  • 44 мкг селен (80% от ПДД)
  • 267 мг фосфор (38% от ПДД)
  • 4 мг витамин Б3 (28% от ПДД)
  • 0.3 мг витамин Б6 (25% от ПДД)

Ползи от консумацията на минтай

Минтай е полезна риба, която може да се хапва от малки и големи. В козметиката се използват екстракти от хайвер на минтай за здрава кожа и коса, поради наличието на витамин А.

Само 100 г от тази риба предлагат между 20% и 40% от дневната доза белтъчини. Честата консумация на минтай може да помогне за развитието на мускулна тъкан при спортуващите, но и да е една от вкусните, полезни и засищащи храни в ежедневието ни.

Въпреки че не е особено мазна, тази риба е особено богата на Омега-3 мастни киселини, които трябва да приемаме редовно, за да осигурим правилното функциониране на имунната система, сърцето, кръвоносните съдове и мозъка. 

С помощта на Омега-3 мастните киселини можете да намалите възпалителните процеси в организма, които често са причина за появата на хронични заболявания.

Витамините от Б група, които откриваме в рибата минтай са важни за състоянието на кожата и косата ни. Те могат да изчистят кожата, да укрепят косъма и да намалят пърхота.

Фосфорът е нужен на тялото, за да регулира неврологичните функции, от които зависят когнитивните способности и паметта. В комбинация с Б витамините и Омега-3 мастните киселини рибата минтай предлага широкоспектърни ползи за поддържането на острия ум.

Тази риба е подходяща храна за бременни жени, тъй като съдържа Омега-3 мастни киселини, желязо и цинк, които са важни за правилното развитие на здравото бебе.  Освен това минтай не натрупва в себе си олово, което е още една причина да я предпочетем, докато сме бременни.

Внимавайте при нейното приготвяне, тъй като не бива да ядете сурова или недобре сготвена риба, докато сте бременни.

Алергични реакции

Ако имате алергия към риба, рибни и морски продукти, най-вероятно ще имаме алергия и към минтай. 

Често срещани симптоми при алергия към риба са:

  • Болка в корема
  • Гадене и повръщане
  • Диария и стомашно неразположение
  • Температура
  • Обрив и сърбеж
  • Анафилаксия (рядко срещано, но опасно за живота)

Ако при консумацията на риба забележите някой от тези симптоми е силно препоръчително да потърсите консултация с медицински специалист.

Рецепти от forlife.bg