Варен
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | Няма данни |
Нишесте | Няма данни |
Захари | Няма данни |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | Няма данни |
Витамин B1 (Тиамин) | Няма данни |
Витамин B2 (Рибофлавин) | Няма данни |
Витамин B3 (Ниацин) | Няма данни |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | Няма данни |
Витамин B6 (Пиридоксин) | Няма данни |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | Няма данни |
Витамин B12 (Кобалкамин) | Няма данни |
Витамин C | Няма данни |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | Няма данни |
Витамин K1 | Няма данни |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | Няма данни |
Левцин | Няма данни |
Лизин | Няма данни |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | Няма данни |
Треонин | Няма данни |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | Няма данни |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | Няма данни |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 1 |
Мононенаситени мазнини | Няма данни |
Полиненаситени мазнини | Няма данни |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | Няма данни |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | 80.59 г |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | Няма данни |
Минтай е риба, която се открива в северните части на Тихия океан, като най-много от тези риби може да намерим в Берингово море. Минтаят е най-изобилният улов, който се лови и консумира в САЩ.
Кожата на рибата е оцветена с тъмни точки, което я прави по-трудно забележима сред пясъка на дъното на морето и по този начин се предпазва от хищници.
За рибни продукти и полуфабрикати най-често се използва месо от минтай. В Япония, Корея и Русия често се консумира и хайвер от тази риба.
Минтаят не е мазна риба, има приятен вкус, а филето ѝ е бяло. Тя е богата на белтъчини, но е нискокалорична, което я прави перфектна за хапване.
В 100 грама минтай може да открием:
Важно е да се знае, че в 100 грама минтай се съдържат 0 въглехидрати (0 г фибри), което прави консумацията ѝ много полезна при следване на диетичен режим на хранене.
Както споменахме, рибата минтай е особено полезна поради наличието на множество витамини, минерали и ценни за здравето съединения.
В 100 г месо минтай се съдържат:
Минтай е полезна риба, която може да се хапва от малки и големи. В козметиката се използват екстракти от хайвер на минтай за здрава кожа и коса, поради наличието на витамин А.
Само 100 г от тази риба предлагат между 20% и 40% от дневната доза белтъчини. Честата консумация на минтай може да помогне за развитието на мускулна тъкан при спортуващите, но и да е една от вкусните, полезни и засищащи храни в ежедневието ни.
Въпреки че не е особено мазна, тази риба е особено богата на Омега-3 мастни киселини, които трябва да приемаме редовно, за да осигурим правилното функциониране на имунната система, сърцето, кръвоносните съдове и мозъка.
С помощта на Омега-3 мастните киселини можете да намалите възпалителните процеси в организма, които често са причина за появата на хронични заболявания.
Витамините от Б група, които откриваме в рибата минтай са важни за състоянието на кожата и косата ни. Те могат да изчистят кожата, да укрепят косъма и да намалят пърхота.
Фосфорът е нужен на тялото, за да регулира неврологичните функции, от които зависят когнитивните способности и паметта. В комбинация с Б витамините и Омега-3 мастните киселини рибата минтай предлага широкоспектърни ползи за поддържането на острия ум.
Тази риба е подходяща храна за бременни жени, тъй като съдържа Омега-3 мастни киселини, желязо и цинк, които са важни за правилното развитие на здравото бебе. Освен това минтай не натрупва в себе си олово, което е още една причина да я предпочетем, докато сме бременни.
Внимавайте при нейното приготвяне, тъй като не бива да ядете сурова или недобре сготвена риба, докато сте бременни.
Ако имате алергия към риба, рибни и морски продукти, най-вероятно ще имаме алергия и към минтай.
Често срещани симптоми при алергия към риба са:
Ако при консумацията на риба забележите някой от тези симптоми е силно препоръчително да потърсите консултация с медицински специалист.