Дребна морска риба, готвен, печен
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 0 г |
Нишесте | Няма данни |
Захари | 0 г |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | 128 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.07 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.06 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 1.67 мг |
Витамин B4 (Холин) | 83.30 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.25 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.18 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 2.60 мкг |
Витамин C | 0 мг |
Витамин D | 73 IU |
Витамин E | 0.38 мг |
Витамин K1 | 0.10 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 1.42 г |
Аргинин | 1.41 г |
Аспарагинова киселина | 2.40 г |
Валин | 1.21 г |
Глицин | 1.13 г |
Глутамин | 3.51 г |
Изолевцин | 1.08 г |
Левцин | 1.91 г |
Лизин | 2.16 г |
Метионин | 0.70 г |
Пролин | 0.83 г |
Серин | 0.96 г |
Тирозин | 0.79 г |
Треонин | 1.03 г |
Триптофан | 0.26 г |
Фенилаланин | 0.92 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.69 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 1.69 |
Мононенаситени мазнини | 0.45 г |
Полиненаситени мазнини | 0.59 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 84 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 74.71 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 1.46 г |
Меджидът е студеноводна риба, част от семейството на тресковите водни обитатели, която се среща в много морета, включително в нашето Черно море.
Другото име, под което може да се разпознае рибата е мерланг. Размножава се през цялата година, а за улов е достъпна около 10 дни преди сафрида, т.е. към началото и средата на май месец.
В 100 г печен меджид калориите не е високи, като се има предвид, че не съдържа никакви въглехидрати и е подходящ за много режими.
Хранителните стойности в 100 г от тази вкусна риба са:
Благодарение на протеина в рибата, печеният меджид е добър избор за трениращи хора.
Какви витамини и минерали има?
В състава на един печен меджид може да открием различни витамини и минерали.
Сред най-важните сред тях са следните няколко витамина и минерала:
В печения меджид се съдържат още витамини и минерали, но по-горе изброените са с най-високи стойности.
Черноморският меджид с латинското наименование Merlangius merlangus euxinus, предлага няколко ползи за здравето поради хранителния си профил.
Богат е на протеини, които подпомагат растежа и възстановяването на мускулите. Същевременно с това насърчава ситостта, което го прави ценна добавка към балансирана диета.
Освен това меджидът е с ниско съдържание на мазнини, особено на наситени мазнини, което благоприятства здравето на сърцето. Така те помагат и за управлението на нивата на холестерола и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Като източник на Омега-3 мастни киселини, включително EPA и DHA, черноморският меджид допринася за цялостното благосъстояние. Намалява възпалението, поддържа мозъчната функция и потенциално може да намали риска от хронични заболявания.
Освен това рибата осигурява основни витамини и минерали като витамин Б4, фосфор и селен, които са жизненоважни за енергийния метаболизъм, здравето на костите и имунната функция.
Хора, които са алергични към риба, особено тези, принадлежащи към същото семейство като меджида, могат да изпитат алергична реакция към него.
Алергичните реакции най-често се проявяват като:
В случай на проявата на някой от изброените симптоми нашият съвет е да потърсите медицинска консултация при специалист.