Кефал

Готвен, печен

Хранителна стойност на 100г

150

калории

24.81

протеин

0

въгл.

4.86

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
0 г
Нишесте
Няма данни
Захари
Няма данни
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
141 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.10 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.10 мг
Витамин B3 (Ниацин)
6.30 мг
Витамин B4 (Холин)
Няма данни
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.88 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.49 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0.25 мкг
Витамин C
1.20 мг
Витамин D
Няма данни
Витамин E
Няма данни
Витамин K1
Няма данни
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
1.50 г
Аргинин
1.48 г
Аспарагинова киселина
2.54 г
Валин
1.28 г
Глицин
1.19 г
Глутамин
3.70 г
Изолевцин
1.14 г
Левцин
2.02 г
Лизин
2.28 г
Метионин
0.73 г
Пролин
0.88 г
Серин
1.01 г
Тирозин
0.84 г
Треонин
1.09 г
Триптофан
0.28 г
Фенилаланин
0.97 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.73 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
4.86
Мононенаситени мазнини
1.38 г
Полиненаситени мазнини
0.92 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
63 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
Няма данни
Вода
70.52 г
Кофеин
Няма данни
Теобромин
Няма данни
Пепел
1.34 г
Допълнителна информация

Кефалът е риба, която има морска и сладководна разновидност. Морският кефал се открива в Черно море, докато сладководният може да се открие в българските реки и язовири. Той се лови във устията на вливащите се реки. Речният кефал също се нарича ‘клен’.

Разликата между двата кефала се крие в тяхната класификация – морската риба е от семейство Кефалови, докато речната е от Шаранови. В тялото на кефала се натрупват тежки метали и ако рибата е живяла в замърсени райони, може да има опасност за здравето ни, тъй като приемът им не е препоръчителен. В тези риби се откриват по-високи нива на полихлорирани бифенили, които причиняват странични ефекти в тялото.

Кефалът е подходящ за печене, пържене, гриловане и паниране. С него може също да се приготвят яхнии, супи, а понякога се открива и консервиран. Подхожда си със свежи салати, паста, боб и всякакъв вид зеленчуци.

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

В 100 грама кефал може да открием:

  • 150 калории
  • 24 г белтъчини
  • 5 г мазнини
  • 0 г въглехидрати

 

Какви витамини и минерали има?

В 100 гр от риба кефал се крият и някои полезни витамини и минерали, които са важни за здравето ни:

  • 141 IU витамин А
  • 0.1 мг витамин Б1
  • 0.1 мг витамин Б2
  • 6.3 мг витамин Б3
  • 0.9 мг витамин Б5
  • 0.5 мг витамин Б6
  • 0.25 мкг витамин Б12
  • 1.2 мг витамин Ц
  • 47 мкг селен
  • 244 мг фосфор
  • 0.1 мг мед

 

Ползи от консумацията на кефал

Кефалът съдържа ценни мастни киселини, които помагат за поддържането на здрава и гъста коса, както и чиста и хидратирана кожа.

Консумацията на храни, богати на белтъчини, забързва производство на мускулна тъкан и укрепва имунната система. Белтъчините в рибата са полезни за регенерирането на тялото и подпомагат бързото зарастване на рани и лекуването на инфекции. Липсата на белтъчини в диетата ни може да доведе до хронична умора, нисък имунитет, постоянен глад, суха кожа и чупливи нокти. При деца и подрастващи дефицитът може да е причина за забавен растеж и тънки, чупливи кости.

Есенциалните омега-3 мастни киселини, които се съдържат в кефала, са важни за зрението и за здравословните нива на кръвното налягане. С тяхна помощ се укрепва мозъчната функция, подобрява се здравето на кожата и се намалява риска от сърдечни заболявания.

Кефалът може да предложи ползи за здравето ни и не бива да го подминаваме.

Алергични реакции

Кефалът може да провокира алергична реакция, ако имаме установена алергия към риба и морски продукти.

 

Рецепти от forlife.bg