Готвен, печен
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 0 г |
Нишесте | Няма данни |
Захари | Няма данни |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | 141 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.10 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.10 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 6.30 мг |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.88 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.49 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0.25 мкг |
Витамин C | 1.20 мг |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | Няма данни |
Витамин K1 | Няма данни |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 1.50 г |
Аргинин | 1.48 г |
Аспарагинова киселина | 2.54 г |
Валин | 1.28 г |
Глицин | 1.19 г |
Глутамин | 3.70 г |
Изолевцин | 1.14 г |
Левцин | 2.02 г |
Лизин | 2.28 г |
Метионин | 0.73 г |
Пролин | 0.88 г |
Серин | 1.01 г |
Тирозин | 0.84 г |
Треонин | 1.09 г |
Триптофан | 0.28 г |
Фенилаланин | 0.97 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.73 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 4.86 |
Мононенаситени мазнини | 1.38 г |
Полиненаситени мазнини | 0.92 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 63 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | 70.52 г |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | 1.34 г |
Кефалът е риба, която има морска и сладководна разновидност. Морският кефал се открива в Черно море, докато сладководният може да се открие в българските реки и язовири. Той се лови в устията на вливащите се реки. Речният кефал е познат и под името “клен”.
Разликата между двата кефала се крие в тяхната класификация – морската риба е от семейство Кефалови, докато речната е от Шаранови.
В тялото на кефала се натрупват тежки метали и ако рибата е живяла в замърсени райони, може да има опасност за здравето ни, тъй като приемът им не е препоръчителен.
В тези риби се откриват и по-високи нива на полихлорирани бифенили, които причиняват странични ефекти в тялото.
Кефалът е подходящ за печене, пържене, гриловане и паниране. С него може също да се приготвят яхнии, супи, а понякога се открива и консервиран. Подхожда си със свежи салати, паста, боб и всякакъв вид зеленчуци.
В 100 грама кефал може да открием:
В 100 гр от риба кефал се крият и някои полезни витамини и минерали, които са важни за здравето ни.
Ето кои са те:
Кефалът съдържа ценни мастни киселини, които помагат за поддържането на здрава и гъста коса, както и чиста и хидратирана кожа.
Консумацията на храни, богати на белтъчини, забързва производство на мускулна тъкан и укрепва имунната система. Белтъчините в рибата са полезни за регенерирането на тялото и подпомагат бързото зарастване на рани и лекуването на инфекции.
Липсата на белтъчини в диетата ни може да доведе до хронична умора, нисък имунитет, постоянен глад, суха кожа и чупливи нокти. При деца и подрастващи дефицитът може да е причина за забавен растеж и тънки, чупливи кости.
Есенциалните Омега-3 мастни киселини, които се съдържат в речния и морски кефал са важни за зрението и за здравословните нива на кръвното налягане. С тяхна помощ се укрепва мозъчната функция, подобрява се здравето на кожата и се намалява риска от сърдечни заболявания.
Кефалът може да предложи ползи за здравето ни и не бива да го подминаваме.
Кефалът може да провокира алергична реакция, ако имаме установена алергия към риба и морски продукти.