Суров
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | Няма данни |
Нишесте | Няма данни |
Захари | Няма данни |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | Няма данни |
Витамин B1 (Тиамин) | Няма данни |
Витамин B2 (Рибофлавин) | Няма данни |
Витамин B3 (Ниацин) | Няма данни |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | Няма данни |
Витамин B6 (Пиридоксин) | Няма данни |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | Няма данни |
Витамин B12 (Кобалкамин) | Няма данни |
Витамин C | Няма данни |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | Няма данни |
Витамин K1 | Няма данни |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | Няма данни |
Левцин | Няма данни |
Лизин | Няма данни |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | Няма данни |
Треонин | Няма данни |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | Няма данни |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | Няма данни |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 2.2 |
Мононенаситени мазнини | Няма данни |
Полиненаситени мазнини | Няма данни |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | Няма данни |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | 80.39 г |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | Няма данни |
Хекът е също известен под името мерлуза, европейски хек или Merluccius merluccius на латински. Среща се в Средиземно и Северно море, както и в някои части на Атлантическия океан.
В някои от тези местнобитания броят на хек драстично намалява и се правят опити да се намали риболовът в тези райони, за да може рибата да възстанови популацията си.
Това е хищна риба, която ловува предимно през нощта.
Тялото на рибата е тънко и издължено, главата е голяма, а зъбите са големи и остри. Хекът може да достигне до 140 см дължина и тежи до 15 килограма. Възрастните риби понякога изяждат по-малките риби хек, тъй като се случва да проявяват канибалско поведение.
Хек се продава пресен, замразен, сушен, осолен или консервиран. Хек филето няма силен вкус и е крехко и меко на допир.
Рибата е особено полезна храна, която трябва да хапваме по-често.
В 100 грама суров хек можем да открием:
Хекът не е от най-богатите на витамини и минерали риби, но съдържа в себе си полезни за здравето ни съединения.
В 100 г готвен хек се съдържат:
В тази бяла риба се съдържат задоволителни количества от всички важни аминокиселини, които са нужни за всички функции на организма.
Хекът е нискокалоричен и е добра добавка към хранителни режими, които целят загуба на килограми. Ако сме на диета за отслабване е хубаво да консумираме храни, които могат да допринесат за калорийния баланс, но и да набавят важни съединения на тялото ни.
Селенът, който се съдържа в тази риба е важен за здравето на мозъка и нервната система, както и за цялостното състояние на имунната система. Това съединение има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които са важни за общото физическо здраве на тялото.
Витамин Б12 е изключително важен за здравето на клетките ни и без него се появяват проблеми в нервната система, които може да са опасни за здравето при големи дефицити.
Белтъчините, които може да си набавим с хапването на филе от хек, помагат за изграждането на нова мускулна и костна тъкан.
В хека се съдържа живак и не трябва да се консумира твърде често поради тази причина. Хора, които имат алергии към риба и морски продукти, може да получат реакция при консумация на хек, за което трябва да се внимава.