Сурова
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 1.70 г |
Нишесте | Няма данни |
Захари | Няма данни |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | 1,528 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.02 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.02 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.18 мг |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | Няма данни |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.10 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 1 мг |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | Няма данни |
Витамин K1 | Няма данни |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.02 г |
Аргинин | 0.01 г |
Аспарагинова киселина | 0.06 г |
Валин | 0.02 г |
Глицин | 0.02 г |
Глутамин | 0.06 г |
Изолевцин | 0.02 г |
Левцин | 0.03 г |
Лизин | 0.02 г |
Метионин | 0 г |
Пролин | 0.03 г |
Серин | 0.02 г |
Тирозин | 0.01 г |
Треонин | 0.02 г |
Триптофан | 0.01 г |
Фенилаланин | 0.01 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.01 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 0.2 |
Мононенаситени мазнини | 0.01 г |
Полиненаситени мазнини | 0.09 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | 2 мг |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 86.73 г |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | 0.50 г |
Японската мушмула (Eriobotrya japonica) е вид вечнозелено дърво, произхождащо от Югоизточен Китай, но сега се култивира и се отглежда в различни субтропични региони по света. Плодът ѝ наподобява малка праскова или кайсия и е със сладко-тръпчив вкус, както и множество хранителни ползи.
Хранителните стойности на японската мушмула ви представяме сега.
В 100 грама японска мушмула ще съдържат:
Сред витамините и минералите, съдържащи се във вкусния екзотичен плод са:
На последно място, но не и по ползи и значение е фолатът, който е важен за клетъчното делене и синтеза на ДНК, особено по време на бременност.
Ползите от хапването на този плод не са никак малко, но нека видим кои са основните ползи за нашия организъм.
Японската мушмула изобилства от антиоксиданти, включително витамини А и С, които помагат в борбата с оксидативния стрес, намаляват възпалението и намаляват риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак.
Съдържанието на фибри в плода подпомага храносмилането, предотвратява запек и поддържа здрав микробиом на червата, като насърчава цялостното храносмилателно благосъстояние.
Присъстващите витамини и минерали, особено витамин С в японската мушмула укрепват имунната система, като помагат на тялото да се справи с инфекциите и болестите.
Екзотичният плод е с богато съдържание на витамин С, който насърчава синтеза на колаген, допринасяйки за здрава кожа, намалявайки бръчките и предпазвайки от UV увреждане.
Съдържанието на калий в японската мушмула поддържа сърдечната функция и помага за регулиране на кръвното налягане, намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания като хипертония и инсулт.
Японската мушмула е с ниско съдържание на калории и мазнини, като същевременно има относително високо съдържание на фибри, което го прави удовлетворяваща и питателна опция за закуска за тези, които следят теглото си.
Въпреки че са необичайни, алергичните реакции към плодовете на японската мушмула могат да се появят при чувствителни хора, особено тези с алергии към други плодове от семейство Rosaceae, като ябълки или праскови.
Симптомите на алергични реакции могат да включват сърбеж, подуване на устните или езика, уртикария или затруднено дишане.
Ако се появят алергични реакции, препоръчително е да избягвате консумацията на Eriobotrya japonica и да потърсите медицинска помощ, ако симптомите са тежки или постоянни.