Японска мушмула

Японска мушмула

Сурова

Хранителна стойност на 100г

47

калории

0.43

протеин

12.14

въгл.

0.2

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
1.70 г
Нишесте
Няма данни
Захари
Няма данни
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
1,528 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.02 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.02 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.18 мг
Витамин B4 (Холин)
Няма данни
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
Няма данни
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.10 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
1 мг
Витамин D
Няма данни
Витамин E
Няма данни
Витамин K1
Няма данни
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.02 г
Аргинин
0.01 г
Аспарагинова киселина
0.06 г
Валин
0.02 г
Глицин
0.02 г
Глутамин
0.06 г
Изолевцин
0.02 г
Левцин
0.03 г
Лизин
0.02 г
Метионин
0 г
Пролин
0.03 г
Серин
0.02 г
Тирозин
0.01 г
Треонин
0.02 г
Триптофан
0.01 г
Фенилаланин
0.01 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.01 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0.2
Мононенаситени мазнини
0.01 г
Полиненаситени мазнини
0.09 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
2 мг
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
0 г
Вода
86.73 г
Кофеин
Няма данни
Теобромин
Няма данни
Пепел
0.50 г
Допълнителна информация

Японската мушмула (Eriobotrya japonica) е вид вечнозелено дърво, произхождащо от Югоизточен Китай, но сега се култивира и се отглежда в различни субтропични региони по света. Плодът й наподобява малка праскова или кайсия и е със сладко-тръпчив вкус, както и множество хранителни ползи.

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

  • Калории: 47 калории
  • Въглехидрати: 12.14 грама
  • Протеин: 0.43 грама
  • Мазнини: 0.2 грама

 

Какви витамини и минерали има?

  • Витамин А: Присъства в значителни количества, насърчава здравето на зрението и поддържа имунната функция.
  • Витамин C: Предлага значителна доза от този антиоксидантен витамин, подпомагайки синтеза на колаген и засилвайки имунния отговор.
  • Калий: Осигурява значителен източник на калий, който е от решаващо значение за поддържане на електролитния баланс, здравето на сърцето и нервната функция.
  • Манган: Съдържа манган, важен за развитието на костите, заздравяването на рани и метаболизма.
  • Фолат: Предлага фолат, важен за клетъчното делене и синтеза на ДНК, особено важен по време на бременност.

 

Ползи от консумацията на японска мушмула

  • Богато съдържание на антиоксиданти: Японската мушмула изобилства от антиоксиданти, включително витамини А и С, които помагат в борбата с оксидативния стрес, намаляват възпалението и намаляват риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак.
  • Здраве на храносмилането: Съдържанието на фибри в плода подпомага храносмилането, предотвратява запек и поддържа здрав микробиом на червата, като насърчава цялостното храносмилателно благосъстояние.
  • Подкрепа на имунитета: присъстващите витамини и минерали, особено витамин С, укрепват имунната система, като помагат на тялото да се справи с инфекциите и болестите.
  • Здраве на кожата: Витамин С насърчава синтеза на колаген, допринасяйки за здрава кожа, намалявайки бръчките и предпазвайки от UV увреждане.
  • Здраве на сърцето: Съдържанието на калий в японската мушмула поддържа сърдечната функция и помага за регулиране на кръвното налягане, намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания като хипертония и инсулт.
  • Регулиране на теглото: Плодът е с ниско съдържание на калории и мазнини, като същевременно има относително високо съдържание на фибри, което го прави удовлетворяваща и питателна опция за закуска за тези, които следят теглото си.

 

Алергични реакции

Въпреки че са необичайни, алергичните реакции към плодовете на японската мушмула могат да се появят при чувствителни хора, особено тези с алергии към други плодове от семейство Rosaceae, като ябълки или праскови.

Симптомите на алергични реакции могат да включват сърбеж, подуване на устните или езика, уртикария или затруднено дишане.

Ако се появят алергични реакции, препоръчително е да избягвате консумацията на Eriobotrya japonica и да потърсите медицинска помощ, ако симптомите са тежки или постоянни.

Рецепти от forlife.bg