Червено и бяло, сурово
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 4.30 г |
Нишесте | Няма данни |
Захари | 7.37 г |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | 3.22 г |
Захароза | 0.61 г |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | 3.53 г |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | 42 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.04 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.05 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.10 мг |
Витамин B4 (Холин) | 7.60 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.06 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.07 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 41 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.10 мг |
Витамин K1 | 11 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | Няма данни |
Левцин | Няма данни |
Лизин | Няма данни |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | Няма данни |
Треонин | Няма данни |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | Няма данни |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | Няма данни |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 0.2 |
Мононенаситени мазнини | 0.03 г |
Полиненаситени мазнини | 0.09 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 83.95 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 0.66 г |
Френското грозде представлява род плодни растения от семейство касисови. В зависимост от цвета има три вида – бяло, черно и червено. Бодливият храст може да достигне до 1,5 м височина.
Червеното френско грозде може да се срещне още под названието „червен касис„. Ако стрием листенца от червено френско грозде между пръстите си, ще забележим неговата отчетлива миризма. Плодовете му са сладко-кисели.
Тези растения се използват широко в кулинарията. Освен това са важен елемент от френските култура и винопроизводство. Различни региони на Франция като Бордо, Бургундия, Шампанско, Лоара и Рона произвеждат уникални сортове вина, всяко със своя характерен стил и вкус.
В 100 г френско грозде се съдържат:
Ниско съдържание на калории и мазнини прави този хранителен продукт подходящ за множество хранителни режими. Като източник на фибри френското грозде насърчава чувството на ситост и намалява риска от преяждане.
Във френското грозде се съдържат:
Важно е да се отбележи, че количеството витамини и минерали може да варират в зависимост от сорта, степента на узрялост и условията на отглеждане на френското грозде. Тези вещества играят решаваща роля в различни телесни функции, включително здравето на костите, съсирването на кръвта и метаболизма.
Ползите от френско грозде са многобройни.
Поради съдържанието на антиоксиданти гроздето може да помогне за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото и намаляване на оксидативния стрес.
Противовъзпалителните съединения в плодовете служат за намаляване на възпалението в тялото и облекчаване симптомите на възпалителни състояния като артрит.
Витамин Ц, който се намира във френското грозде, съдейства за поддържане на имунната функция. Това се случва, като засилва производството на бели кръвни клетки и насърчава защитата на организма срещу инфекции и заболявания.
Може още да се отрази позитивно на функциите на сърцето, като понижи кръвното налягане и подобри нивата на холестерола. Това се дължи на наличието на флавоноиди и антоцианини.
Диетичните фибри, които се откриват във френското грозде, поддържат здравето на храносмилането. Те потенциално насърчават редовните движения на червата, предотвратяват запек и подпомагат растежа на полезни чревни бактерии.
Съдържанието на витамин Ц и каротеноиди прави гроздето важно и за здравето на очите. Редовната консумация може да намали риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата и катаракта.
Френското грозде може още да насърчи производството на колаген. Това е важно за поддържане на здрава кожа, като намалява признаците на стареене и предпазва от увреждане от UV радиация.
Полезно е и за поддържане на здрави кости и предотвратяване на състояния като остеопороза. Хранителните вещества като калций, калий и витамин К са от съществено значение за костната плътност и здравината.
По време на или след консумация на френско грозде може да изпитаме алергични реакции като:
Поради високото си съдържание на фенолни съединения и витамин К, консумацията не се препоръчва при тромбофлебит. Освен това не е добра идея да се приема при повишена киселинност на стомаха.