калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | Няма данни |
Нишесте | Няма данни |
Захари | Няма данни |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | Няма данни |
Витамин B1 (Тиамин) | Няма данни |
Витамин B2 (Рибофлавин) | Няма данни |
Витамин B3 (Ниацин) | Няма данни |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | Няма данни |
Витамин B6 (Пиридоксин) | Няма данни |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | Няма данни |
Витамин B12 (Кобалкамин) | Няма данни |
Витамин C | Няма данни |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | Няма данни |
Витамин K1 | Няма данни |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | Няма данни |
Левцин | Няма данни |
Лизин | Няма данни |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | Няма данни |
Треонин | Няма данни |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | Няма данни |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | Няма данни |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | Няма данни |
Мононенаситени мазнини | Няма данни |
Полиненаситени мазнини | Няма данни |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | Няма данни |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | 92.47 г |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | Няма данни |
Джанката е вид слива, която се открива в Европа и Азия. Други нейни имена са дива слива, черешова слива, а на латински наименованието е Prunus cerasifera.
Зрелият плод може да е жълт, оранжев, розов, червен или лилав. Джанката може да се яде както зряла, така и неузряла.
В някои райони на България се прави туршия със зелени джанки и чесън, но този плод можем също така да приготвяме сокове, мармалади и конфитюри.
Джанкови дървета можем да открием растящи свободно по улиците, а киселите плодове са редовно хапване за децата, играещи навън през лятото.
В 100 грама зрели джанки се съдържат:
Плодът също така е високо съдържание на вода и фибри.
Въпреки че не са от най-богатите на витамини и минерали плодове, джанките могат да са източник на умерено количество от някои важни за здравето съединения.
Ето кои за най-важните сред тях:
Джанките са източник на някои специфични съединения, които предлагат ползи за здравето.
Съединението кумарин има противосъсирващи свойства. С негова помощ джанката е полезна за предотвратяване на тромби и запушвания на кръвоносните съдове.
Редовната консумация на джанки може леко да облекчи симптомите на менопауза.
Джанките са с високо съдържание на вода, което помага за добрата хидратация на тялото. Дехидратацията е проблем, който засяга функциите на всички органи и системи в организма и затова не бива да я пренебрегваме.
Съдържанието на фибри в тези плодове помага за здравето на храносмилателната система и редовното движение на чревния тракт. В китайската медицина джанката се използва за лекуване и облекчаване на повръщане и гадене.
Антиоксидантите в дребните джанки намаляват риска от хронични заболявания и се борят с вредните свободни радикали.
Джанките са част от цветните есенции на д-р Бах като се вярва, че тази есенция може да помогне да се справим с интензивни емоции и психични състояния.
Подходяща е за намаляване на моментите на силен стрес и паника, като се препоръчва за хора, които се страхуват от загубата на контрол над себе си. Баховата есенция от джанка може да ни помогне да установим вътрешен баланс и да премахнем страха и безпокойството от ежедневието си.
Възможно е да се появи реакция, ако имаме алергия към този тип плодове. Обикновено алергията се проявява със сърбеж, задух, подуване на тялото. Ако сме алергични към други плодове или ядки, възможно е да получим реакция след консумация на джанки.
В костилките на джанките се съдържат гликозиди, които се метаболизират в цианид, поради което не трябва да ядем твърдата костилка, а внимателно да я премахнем.
Прекомерната консумация на джанки може да доведе до диария, болки в стомаха и краткотрайно стомашно разстройство, най-вече при хора с малък ежедневен прием на фибри.