Джанки

Хранителна стойност на 100г

26

калории

0.2

протеин

6.40

въгл.

Няма данни

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
Няма данни
Нишесте
Няма данни
Захари
Няма данни
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
Няма данни
Витамин B1 (Тиамин)
Няма данни
Витамин B2 (Рибофлавин)
Няма данни
Витамин B3 (Ниацин)
Няма данни
Витамин B4 (Холин)
Няма данни
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
Няма данни
Витамин B6 (Пиридоксин)
Няма данни
Витамин B9 (Фолиева киселина)
Няма данни
Витамин B12 (Кобалкамин)
Няма данни
Витамин C
Няма данни
Витамин D
Няма данни
Витамин E
Няма данни
Витамин K1
Няма данни
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
Няма данни
Аргинин
Няма данни
Аспарагинова киселина
Няма данни
Валин
Няма данни
Глицин
Няма данни
Глутамин
Няма данни
Изолевцин
Няма данни
Левцин
Няма данни
Лизин
Няма данни
Метионин
Няма данни
Пролин
Няма данни
Серин
Няма данни
Тирозин
Няма данни
Треонин
Няма данни
Триптофан
Няма данни
Фенилаланин
Няма данни
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
Няма данни
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
Няма данни
Мононенаситени мазнини
Няма данни
Полиненаситени мазнини
Няма данни
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
Няма данни
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
Няма данни
Вода
92.47 г
Кофеин
Няма данни
Теобромин
Няма данни
Пепел
Няма данни
Допълнителна информация

Джанката е вид слива, която се открива в Европа и Азия. Други нейни имена са дива слива, черешова слива, а на латински наименованието е Prunus cerasifera.

Зрелият плод може да е жълт, оранжев, розов, червен или лилав. Джанка може да се яде както зряла, така и неузряла. В някои райони на България се прави туршия със зелени джанки и чесън, но можем също да приготвяме сокове, мармалади и конфитюри.

Джанкови дървета можем да открием растящи свободно по улиците, а киселите плодове са редовно хапване за децата, играещи навън през лятото. 

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

В 100 грама зрели джанки може да открием:

Има също високо съдържание на вода и фибри.

 

Какви витамини и минерали има?

Въпреки че не са от най-богатите на витамини и минерали плодове, те могат да са източник на умерено количество от някои важни за здравето съединения:

  • 274 мг калий
  • 0.2 мг желязо 
  • 7 мг магнезий
  • 9.5 мг витамин Ц
  • 6 мг калций

 

Ползи от консумацията на джанки

Джанките съдържат някои специфични съединения, които предлагат ползи за здравето.

Съединението кумарин има противосъсирващи свойства. С негова помощ джанката е полезна за предотвратяване на тромби и запушвания на кръвоносните съдове.

Редовната консумация на джанки може леко да облекчи симптомите на менопауза.

Джанките са с високо съдържание на вода, което помага за добрата хидратация на тялото. Дехидратацията е проблем, който засяга функциите на всички органи и системи в организма, и затова не бива да я пренебрегваме. 

Съдържанието на фибри в тези плодове помага за здравето на храносмилателната система и редовното движение на чревния тракт. В китайската медицина джанките са се използвали за лекуване и облекчаване на повръщане и гадене.

Антиоксидантите в дребните джанки намаляват риска от хронични заболявания и се борят с вредните свободни радикали.

Джанките са част от цветните есенции на д-р Бах, като се вярва, че тази есенция може да помогне да се справим с интензивни емоции и психични състояния. Подходящо е за намаляване на моментите на силен стрес и паника, като се препоръчва за хора, които се страхуват от загубата на контрол над себе си. Баховата есенция от джанка може да ни помогне да установим вътрешен баланс и да премахнем страха и безпокойството от ежедневието си.

 

Алергични реакции

Възможно е да се появи реакция, ако имаме алергия към този тип плодове. Обикновено алергията се проявява със сърбеж, задух, подуване на тялото. Ако сме алергични към други плодове или ядки, възможно е да получим реакция след консумация на джанки.

В костилките на плодовете се съдържат гликозиди, които се метаболизират в цианид. Поради това не бива да ядем твърдата костилка, а внимателно да я премахнем.

Прекомерната консумация на джанки може да доведе до диария, болки в стомаха и краткотрайно стомашно разстройство, най-вече при хора с малък ежедневен прием на фибри.

Рецепти от forlife.bg