калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 1.70 г |
Нишесте | 25.91 г |
Захари | 18.15 г |
Галактоза | 0 г |
Глюкоза | 0.67 г |
Захароза | 16.02 г |
Лактоза | 0.93 г |
Малтоза | 0.54 г |
Фруктоза | 0 г |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | 63.40 мг |
Витамин A | 14 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.39 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.30 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 2.91 мг |
Витамин B4 (Холин) | 37.30 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.38 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.05 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 76 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0.06 мкг |
Витамин C | 0 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 1.99 мг |
Витамин K1 | 9.80 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | Няма данни |
Левцин | Няма данни |
Лизин | Няма данни |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | Няма данни |
Треонин | Няма данни |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | Няма данни |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | Няма данни |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 24.93 |
Мононенаситени мазнини | 8.54 г |
Полиненаситени мазнини | 3.92 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 10 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 20.82 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 1.87 г |
Поничките са вкусен десерт, който е популярен по целия свят. Този тестен сладкиш се открива под всякакви вариации, като понякога се появяват и интересни експериментални понички.
Обикновено поничките се правят от тесто, което се изпича, но е възможно да се намерят десерти от парено и пържено тесто.
Най-популярните видове понички са:
Често към поничките се добавят различни плодове, ядки, семена, млечни и шоколадови кремове, желета, различен вид глазура, сладка, пудра захар, захарни пръчици и много други топинги и пълнежи.
Тези вкусни десерти обикновено са с кръгла форма и с дупка в средата, но се откриват и правоъгълни, под формата на дълги пръчки или тънки кръгове.
Когато приготвяме домашни понички можем да експериментираме с комбинации от брашно, тесто, пълнежи, глазури и топинги.
Приготвянето на понички у дома е добър начин да хапваме сладки десерти без нездравословните добавки и подобрители.
Поничките са висококалоричен десерт, който има голямо количество въглехидрати. Възможно е да се приготви и нисковъглехидратен вариант.
В класическите тестени понички хранителните стойности в 100 г са:
Витамините и минералите зависят от вида на тестото и от начина на приготвяне на поничките. Топингите и пълнежите също могат да допринесат за набавянето на важни за здравето съединения.
За да повишим приема на полезни витамини е добре да добавим към своите понички ядки и пресни плодове или домашно плодово сладко без добавена захар.
В класическите понички можем да намерим някои витамини от Б група, витамин А, витамин К и Е.
Поничките са добър източник на енергия и са често срещана храна за облекчаване на следобедния глад, която може да ни помогне да се чувстваме добре до вечерята.
Ако приготвяме домашни понички сами можем да сложим допълнително фибри, важни витамини и минерали. Подходящи съставки за тази цел са няколко лъжици хуск, черен шоколад, плодове, сурови ядки, семена.
Възможно е да се появят алергични реакции в зависимост от това какви съставки се откриват в поничките.
Най-честото притеснение за потенциални противопоказания е при непоносимост към глутен и млечни продукти.
Алергия към ядки и някои плодове може също да бъде провокирана при хапване на понички.
За да се избегнат опасни алергични реакции, трябва да сме наясно с продуктите, които са използвани за направата на поничките, така и с методите и средата на приготвяне.