Компот

От праскови

Хранителна стойност на 100г

82

калории

0.5

протеин

19.90

въгл.

Няма данни

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
Няма данни
Нишесте
Няма данни
Захари
Няма данни
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
Няма данни
Витамин B1 (Тиамин)
Няма данни
Витамин B2 (Рибофлавин)
Няма данни
Витамин B3 (Ниацин)
Няма данни
Витамин B4 (Холин)
Няма данни
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
Няма данни
Витамин B6 (Пиридоксин)
Няма данни
Витамин B9 (Фолиева киселина)
Няма данни
Витамин B12 (Кобалкамин)
Няма данни
Витамин C
Няма данни
Витамин D
Няма данни
Витамин E
Няма данни
Витамин K1
Няма данни
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
Няма данни
Аргинин
Няма данни
Аспарагинова киселина
Няма данни
Валин
Няма данни
Глицин
Няма данни
Глутамин
Няма данни
Изолевцин
Няма данни
Левцин
Няма данни
Лизин
Няма данни
Метионин
Няма данни
Пролин
Няма данни
Серин
Няма данни
Тирозин
Няма данни
Треонин
Няма данни
Триптофан
Няма данни
Фенилаланин
Няма данни
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
Няма данни
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
Няма данни
Мононенаситени мазнини
Няма данни
Полиненаситени мазнини
Няма данни
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
Няма данни
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
Няма данни
Вода
78.80 г
Кофеин
Няма данни
Теобромин
Няма данни
Пепел
Няма данни
Допълнителна информация

Компотът е важна част от българската национална кухня. Така се нарича един от методите за създаване на зимнина, който е особено практикуван през студените месеци.

Безалкохолният сок, наречен компот, се прави от варени плодове и захарен сироп. Обикновено този процес започва, като кожицата на плодовете се обелва чрез попарване. Плодовете се слагат в мрежа и биват потопени във вряща вода за минутка. После се изстудяват в студена вода и кожицата им бързо и лесно се отделя ръчно. Плодчетата се поставят с изпъкналата си част към стената на буркана и се заливат с горещ захарен сироп.  „

Интересен факт е, че думата „компот“ произхожда от френски. Позната като Compote във Франция, тази напитка през VIII век става особено популярна.

Днес тази вкусна плодова наслада е разпространена в множество държави от Източна, Централна и Югоизточна Европа. Може да се направи от кайсии, ябълки, джанки, вишни, малини, къпини, праскови, сини сливи и още много други. На пазара и в домашното производство се срещат и интересни комбинации от тези съставки.

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

В 100 г компот от праскови се съдържат:

  • 82 калории
  • 19,90 г въглехидрати
  • 0,5 г протеин
  • 78,80 г вода

 

Обикновено за един буркан компот се слагат около 4-5 с. л. или 40-50 г захар.

 

Какви витамини и минерали има?

Във всеки един буркан компот се крият ценни витамини и минерали, които се различават спрямо плода, от който захарното изкушение е направено.

Конкретно прасковите съдържат:

  • Витамин А
  • Витамините Б1, Б2, Б9
  • Витамин Ц
  • Витамин Е
  • Калий
  • Натрий
  • Фосфор
  • Магнезий
  • Калций

 

Прасковите съдържат голямо количество витамин Ц – една праскова доставя ¾ от необходимата дневна доза. Въпреки това голяма част от него се губи при топлинна обработка. Другите витамини като цяло се запазват.

В прасковите се намират още някои ценни органичните киселини като например ябълчна, винена и лимонена.

Ползи от консумацията на компот от праскова

Прасковите, както разбрахме, са надежден източник на витамин Ц, съответно това важи и за компот от праскови. Той има антиоксидантни свойства и може потенциално да предотврати образуването на свободни радикали – съединения, които се свързват с появата на рак.

Друга важна полза от плода е насочена към външния вид и доброто състояние на кожата. Витамин Ц подпомага образуването на колаген, което насърчава жизнеността на кожата, забързва заздравяването на раните и т.н.

Компотът от праскови е важен и за храносмилането, като подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Добър заместител е на сладките изделия, като по този начин ни помага да регулираме теглото си и в същото време да се глезим от време на време със засищащ плод. Богатото съдържание на фибри е отчасти причината за това.

Алергични реакции

Алергичните реакции към праскови могат да бъдат:

  • Червени петна, обриви и сърбеж по кожата
  • Оток на лицето, устните или език след консумация
  • Запушен нос, кихане, кашлица или дори до по-тежки симптоми като астма или затруднено дишане
  • Стомашно-чревни нередности като болка в стомаха, диария или повръщане .
  • Анафилактичен шок – сериозно и животозастрашаващо състояние, което изисква незабавно лечение с епинефрин

 

Рецепти от forlife.bg