калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | Няма данни |
Нишесте | Няма данни |
Захари | Няма данни |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | Няма данни |
Витамин B1 (Тиамин) | Няма данни |
Витамин B2 (Рибофлавин) | Няма данни |
Витамин B3 (Ниацин) | Няма данни |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | Няма данни |
Витамин B6 (Пиридоксин) | Няма данни |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | Няма данни |
Витамин B12 (Кобалкамин) | Няма данни |
Витамин C | Няма данни |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | Няма данни |
Витамин K1 | Няма данни |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | Няма данни |
Левцин | Няма данни |
Лизин | Няма данни |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | Няма данни |
Треонин | Няма данни |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | Няма данни |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | Няма данни |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | Няма данни |
Мононенаситени мазнини | Няма данни |
Полиненаситени мазнини | Няма данни |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | Няма данни |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | 78.80 г |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | Няма данни |
Компотът е важна част от българската национална кухня. Така се нарича един от методите за създаване на зимнина, който е особено практикуван през студените месеци.
Безалкохолният сок, наречен компот, се прави от варени плодове и захарен сироп. Обикновено този процес започва, като кожицата на плодовете се обелва чрез попарване. Плодовете се слагат в мрежа и биват потопени във вряща вода за минутка. После се изстудяват в студена вода и кожицата им бързо и лесно се отделя ръчно. Плодчетата се поставят с изпъкналата си част към стената на буркана и се заливат с горещ захарен сироп. „
Интересен факт е, че думата „компот“ произхожда от френски. Позната като Compote във Франция, тази напитка през VIII век става особено популярна.
Днес тази вкусна плодова наслада е разпространена в множество държави от Източна, Централна и Югоизточна Европа. Може да се направи от кайсии, ябълки, джанки, вишни, малини, къпини, праскови, сини сливи и още много други. На пазара и в домашното производство се срещат и интересни комбинации от тези съставки.
В 100 г компот от праскови се съдържат:
Обикновено за един буркан компот се слагат около 4-5 с. л. или 40-50 г захар.
Във всеки един буркан компот се крият ценни витамини и минерали, които се различават спрямо плода, от който захарното изкушение е направено.
Конкретно прасковите съдържат:
Прасковите съдържат голямо количество витамин Ц – една праскова доставя ¾ от необходимата дневна доза. Въпреки това голяма част от него се губи при топлинна обработка. Другите витамини като цяло се запазват.
В прасковите се намират още някои ценни органичните киселини като например ябълчна, винена и лимонена.
Прасковите, както разбрахме, са надежден източник на витамин Ц, съответно това важи и за компот от праскови. Той има антиоксидантни свойства и може потенциално да предотврати образуването на свободни радикали – съединения, които се свързват с появата на рак.
Друга важна полза от плода е насочена към външния вид и доброто състояние на кожата. Витамин Ц подпомага образуването на колаген, което насърчава жизнеността на кожата, забързва заздравяването на раните и т.н.
Компотът от праскови е важен и за храносмилането, като подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Добър заместител е на сладките изделия, като по този начин ни помага да регулираме теглото си и в същото време да се глезим от време на време със засищащ плод. Богатото съдържание на фибри е отчасти причината за това.
Алергичните реакции към праскови могат да бъдат: