Кокоши, варени
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | Няма данни |
Нишесте | Няма данни |
Захари | Няма данни |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | Няма данни |
Витамин B1 (Тиамин) | Няма данни |
Витамин B2 (Рибофлавин) | Няма данни |
Витамин B3 (Ниацин) | Няма данни |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | Няма данни |
Витамин B6 (Пиридоксин) | Няма данни |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | Няма данни |
Витамин B12 (Кобалкамин) | Няма данни |
Витамин C | Няма данни |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | Няма данни |
Витамин K1 | Няма данни |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | Няма данни |
Левцин | Няма данни |
Лизин | Няма данни |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | Няма данни |
Треонин | Няма данни |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | Няма данни |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | Няма данни |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 11.6 |
Мононенаситени мазнини | Няма данни |
Полиненаситени мазнини | Няма данни |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | Няма данни |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | 73.95 г |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | Няма данни |
Яйцата са важна храна за развитието на човека от хиляди години насам. Най-често консумираните яйца са птичите – по-специално кокоши, но и от някои други птици като патици, гъски, щрауси, пъдпъци и други. В някои култури се консумират и яйцата на влечуги и земноводни животни.
Яйцата са важна част от хранителните режими на повечето народи, като се откриват в ястията за закуска, обяд и вечеря.
В 100 г яйца (около яйце и половина) се съдържат:
Белтъчините в яйцата, преминали термична обработка, са 2 пъти повече от тези в суровите.
Яйцата са добър източник на редица съединения, които са важни за здравето ни.
В 100 г яйца можем да открием:
Яйцата са много полезни за тялото, тъй като осигуряват на организма белтъчини, разнообразни витамини, минерали и други ценни съединения. 60% от белтъчините се намират в белтъка, докато жълтъкът съдържа другите 40% заедно с полезните мазнини.
Белтъчините, които се съдържат в яйцата, са лесни за усвояване от тялото ни. Те са важни за възобновяването на тъканите и затова трябва да консумираме повече от тях в рамките на ежедневната си диета.
Яйцата могат да помогнат за регулирането на холестерола и повишаване на нивата на „добрия“ холестерол. Те са едни от малкото храни, в които естествено се съдържа витамин Д.
С помощта на яйцата можем да си набавим добро количество холин. Това съединение е важно за правилното функциониране на всички клетки и отговаря за развитието на гръбначния стълб и бъдещите когнитивни способности на бебета в майчината утроба.
Яйцата могат да ни предложат задоволително количество от ценните омега-3 мастни киселини. Те са особено важни за здравето на сърцето и мозъка.
Важни витамини и минерали като витамин А, витамин Е и селен, които се съдържат в яйцата, укрепват зрението и запазват това важно сетиво при напредване на възрастта. В тази храна се съдържат също лутеин и зеаксантин, които намаляват риска от различни заболявания на очите.
Яйцата са и добър избор при диетичен режим на хранене, тъй като в едно голямо твърдо сварено яйце калории има само 78, а мазнините са около 5 грама.
Алергията към яйца е често срещана и може да бъде провокирана от яйчени екстракти, яйца на прах и други разновидности на суровото яйце. Реакциите най-често се изразяват в кожни възпаление, обриви, запушен или течащ нос, кихане, стомашно неразположение.