Яйца

Кокоши, варени

Хранителна стойност на 100г

159

калории

12.9

протеин

0.80

въгл.

11.6

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
Няма данни
Нишесте
Няма данни
Захари
Няма данни
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
Няма данни
Витамин B1 (Тиамин)
Няма данни
Витамин B2 (Рибофлавин)
Няма данни
Витамин B3 (Ниацин)
Няма данни
Витамин B4 (Холин)
Няма данни
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
Няма данни
Витамин B6 (Пиридоксин)
Няма данни
Витамин B9 (Фолиева киселина)
Няма данни
Витамин B12 (Кобалкамин)
Няма данни
Витамин C
Няма данни
Витамин D
Няма данни
Витамин E
Няма данни
Витамин K1
Няма данни
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
Няма данни
Аргинин
Няма данни
Аспарагинова киселина
Няма данни
Валин
Няма данни
Глицин
Няма данни
Глутамин
Няма данни
Изолевцин
Няма данни
Левцин
Няма данни
Лизин
Няма данни
Метионин
Няма данни
Пролин
Няма данни
Серин
Няма данни
Тирозин
Няма данни
Треонин
Няма данни
Триптофан
Няма данни
Фенилаланин
Няма данни
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
Няма данни
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
11.6
Мононенаситени мазнини
Няма данни
Полиненаситени мазнини
Няма данни
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
Няма данни
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
Няма данни
Вода
73.95 г
Кофеин
Няма данни
Теобромин
Няма данни
Пепел
Няма данни
Допълнителна информация

Яйцата са важна храна за развитието на човека от хиляди години насам. Най-често консумираните яйца са птичите – по-специално кокоши, но и от някои други птици като патици, гъски, щрауси, пъдпъци и други. В някои култури се ядат и яйцата на влечуги и земноводни животни.

Яйцата са важна част от хранителните режими на повечето народи, като се откриват в ястията за закуска, обяд и вечеря.

 

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

В 100 г яйца (около яйце и половина) се съдържат:

  • 159 калории
  • 13 г белтъчини
  • 1 г въглехидрати
  • 12 г мазнини

Белтъчините в яйцата, преминали термична обработка, са 2 пъти повече от тези в суровите.

Какви витамини и минерали има?

Яйцата са добър източник на редица съединения, които са важни за здравето ни. В 100 г яйца можем да открием:

  • 31 мкг селен (56% от ПДД)
  • 0.5 мг витамин Б2 (47% от ППД)
  • 1.1 мкг витамин Б12 (46% от ППД)
  • 1.4 мг витамин Б5 (28% от ППД)
  • 172 мг фосфор (25% от ППД)

Ползи от консумацията на яйца

Яйцата са много полезни за тялото, тъй като осигуряват на организма белтъчини, разнообразни витамини, минерали и други ценни съединения. 60% от белтъчините се намират в белтъка, докато жълтъкът съдържа другите 40% заедно с полезните мазнини.

Белтъчините, които се съдържат в яйцата, са лесни за усвояване от тялото ни. Те са важни за възобновяването на тъканите и затова трябва да консумираме повече от тях в рамките на ежедневната си диета.

Яйцата могат да помогнат за регулирането на холестерола и повишаване на нивата на „добрия“ холестерол. Те са едни от малкото храни, в които естествено се съдържа витамин Д. 

С помощта на яйцата можем да си набавим добро количество холин. Това съединение е важно за правилното функциониране на всички клетки и отговаря за развитието на гръбначния стълб и бъдещите когнитивни способности на бебета в майчината утроба.

Яйцата могат да ни предложат задоволително количество от ценните омега-3 мастни киселини. Те са особено важни за здравето на сърцето и мозъка.

Важни витамини и минерали като витамин А, витамин Е и селен, които се съдържат в яйцата, укрепват зрението и запазват това важно сетиво при напредване на възрастта. В тази храна се съдържат също лутеин и зеаксантин, които намаляват риска от различни заболявания на очите.

Алергични реакции

Алергията към яйца е често срещана и може да бъде провокирана от яйчени екстракти, яйца на прах и други разновидности на суровото яйце. Реакциите най-често се изразяват в кожни възпаление, обриви, запушен или течащ нос, кихане, стомашно неразположение.

Рецепти от forlife.bg