Хранителна стойност на 100г

264

калории

22

протеин

16

въгл.

17

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
Няма данни
Нишесте
Няма данни
Захари
Няма данни
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
Няма данни
Витамин B1 (Тиамин)
Няма данни
Витамин B2 (Рибофлавин)
Няма данни
Витамин B3 (Ниацин)
Няма данни
Витамин B4 (Холин)
Няма данни
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
Няма данни
Витамин B6 (Пиридоксин)
Няма данни
Витамин B9 (Фолиева киселина)
Няма данни
Витамин B12 (Кобалкамин)
Няма данни
Витамин C
Няма данни
Витамин D
Няма данни
Витамин E
Няма данни
Витамин K1
Няма данни
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
Няма данни
Аргинин
Няма данни
Аспарагинова киселина
Няма данни
Валин
Няма данни
Глицин
Няма данни
Глутамин
Няма данни
Изолевцин
Няма данни
Левцин
Няма данни
Лизин
Няма данни
Метионин
Няма данни
Пролин
Няма данни
Серин
Няма данни
Тирозин
Няма данни
Треонин
Няма данни
Триптофан
Няма данни
Фенилаланин
Няма данни
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
Няма данни
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
17
Мононенаситени мазнини
Няма данни
Полиненаситени мазнини
Няма данни
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
Няма данни
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
Няма данни
Вода
Няма данни
Кофеин
Няма данни
Теобромин
Няма данни
Пепел
Няма данни
Допълнителна информация

Сиренето има стотици, ако не и хиляди разновидности по целия свят. То може да се приготвя от различни видове мляко, като млякото придава специфичен вкус на финалния продукт. 

Приготвянето на сирене не е трудно – млечният протеин казеин се коагулира и се добавя киселина и специален ензим, наречен сирище. В пазарната мрежа се откриват комплекти за правене на сирене, които правят начинанието лесно и приятно. 

Сиренето действа благоприятно на тялото по различни начини. То е източник на полезни витамини и минерали и е здравословна добавка към диетата ни.

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

Съдържащите се в сирене калории не представляват проблем за хората, които искат да влязат във форма. Важно е да се отбележи, че това не са празни калории, тъй като в тях се съдържат полезни макронутриенти и ценни съединения.

В 100 грама краве сирене се съдържат:

  • 264 калории
  • 22 г белтъчини
  • 16 г въглехидрати
  • 17 г мазнини

Какви витамини и минерали има?

Вкусното сирене може да достави редица полезни съединения, които да укрепят здравето ни. 

В 100 г сирене откриваме:

  • 0.8 мг витамин Б2 (77% от дневната препоръчителна доза)
  • 1.7 мкг витамин Б12 (70% от дневната препоръчителна доза)
  • 493 мг калций (49% от дневната препоръчителна доза)
  • 337 мг фосфор (48% от дневната препоръчителна доза)
  • 2.9 мг цинк (36% от дневната препоръчителна доза)
  • 0.4 мг витамин Б6 (33% от дневната препоръчителна доза)

Ползи от консумацията на сирене

Сиренето е млечен продукт и доставя на тялото полезни съединения като калций, магнезий, цинк и изобилие от витамини. Тези вещества са особено важни за здравето на костите и зъбите. 

Ако хапваме по-често сирене, може да помогнем на тялото си да поддържа скелета здрав и да намалим риска от развитието на остеопороза.

Сирената подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система, тъй като съдържат полезния антиоксидант глутатион. Той помага за поддържане на добро състояние на кръвоносните съдове и предотвратяват дегенерацията. Заедно с това сиренето има способността да намали холестерола и с това да помогне за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Белтъчините в сиренето помагат да запазим мускулната си маса и да създаваме нова мускулна тъкан.

Алергични реакции

Възможно е да се появи алергична реакция при консумация на сирене, ако имаме алергия към млечни продукти. При някои хора се появява кожна чувствителност при контакт със сирена.

Сиренето е подходящо за хора с по-слаба лактозна непоносимост, тъй като по време на ферментация голяма част от лактозата се разпада. Ако имате лактозна непоносимост, опитайте да хапвате малки количества сирене, за да не натоварите организма си. 

Рецепти от forlife.bg