Обезмаслена
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | Няма данни |
Нишесте | Няма данни |
Захари | Няма данни |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | Няма данни |
Витамин B1 (Тиамин) | Няма данни |
Витамин B2 (Рибофлавин) | Няма данни |
Витамин B3 (Ниацин) | Няма данни |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | Няма данни |
Витамин B6 (Пиридоксин) | Няма данни |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | Няма данни |
Витамин B12 (Кобалкамин) | Няма данни |
Витамин C | Няма данни |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | Няма данни |
Витамин K1 | Няма данни |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | Няма данни |
Левцин | Няма данни |
Лизин | Няма данни |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | Няма данни |
Треонин | Няма данни |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | Няма данни |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | Няма данни |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 2 |
Мононенаситени мазнини | Няма данни |
Полиненаситени мазнини | Няма данни |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | Няма данни |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | 73.95 г |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | Няма данни |
Изварата е универсален млечен продукт, който е чудесно допълнение към трапезата. Резултат е от вторичните продукти на млекопреработването – обезмаслено мляко, мътеница или суроватка. Получава се чрез пресичане на белтъчините им и допълнителна обработка.
Тя е също така един от най-старите млечни продукти в света, като се е консумирала в Древен Египет, Месопотамия и Индия.
Интересно е още, че има не само кулинарни приложения, но и някои козметични употреби и намира място в кремове, маски и лосиони за кожа.
Хранителната стойност в 100 г обезмаслена извара е:
Малкото съдържащи се в извара калории я правят подходяща за тези, които искат да регулират теглото си. Тя потенциално създава усещане за ситост и намалява вероятността за преяждане, без да създава риск от нарушаване на хранителния режим.
Това се дължи на протеините и мазнините, които съдържа. Важно е да се отбележи също, че има съдържание на ценните Омега-3 и Омега-6 ненаситени мастни киселини.
Също така изварата е богата на суроватъчен протеин, който се усвоява по-бързо от казеиновия. Това я прави страхотно допълнение към хранителния режим на тези, които се стремят към това да изградят мускулна маса. Подходяща е за консумиране след тренировка.
Като млечен продукт изварата съдържа някои ценни витамини и минерали.
Сред които са следните:
Освен за сваляне на излишните килограми и подпомагане на мускулния растеж, изварата може да бъде полезна и в други здравни аспекти.
Така например тя е от решаващо значение за поддържането на здрави кости и зъби. С редовна консумация потенциално можем да укрепим костите, да поддържаме оптимална костна плътност и да намалим на риска от остеопороза, костни фрактури и загуба на костна маса, свързана с възрастта.
Богатството от хранителни вещества в този млечен продукт е важно за енергийния метаболизъм, нервната функция, образуването на червени кръвни клетки и цялостното здраве и благополучие.
Освен това изварата е от полза за здравето на кожата и благодарение на съдържащите се в нея аминокиселини като лизин и L-аргинин има пръст и в доброто функциониране на имунната система.
Въпреки, че има по-ниско съдържание на стероли спрямо другите млечни продукти, тя все пак може да съдейства за намаляване нивата на LDL (лошия) холестерол в кръвта.
Някои хора могат да получат алергични реакции или да проявят непоносимост към определени компоненти на изварата. Въпреки, че алергичните реакции към извара са редки, те могат да се появят при хора, които са алергични към млечни протеини или имат непоносимост към лактоза.
Основните протеини в млякото, които могат да предизвикат алергични реакции са казеинът и суроватката.
Симптомите на алергия към млечен протеин могат да включват:
Индивидите с непоносимост към лактоза (захарта в млякото) нямат ензима лактаза, който е необходим за правилното ѝ смилане. При тях консумирането на извара или други млечни продукти може да доведе до симптоми като подуване на корема, газове, коремна болка, диария и гадене.
Добре е при съмнение за алергия и непоносимост да се направи консултация с лекар, който да извърши съответните тестове за установяване на алергия и да препоръча диетични промени, с помощта на които да се избегнат алергични реакции.