Готвено ястие, консервирано
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | Няма данни |
Нишесте | Няма данни |
Захари | Няма данни |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | Няма данни |
Витамин B1 (Тиамин) | Няма данни |
Витамин B2 (Рибофлавин) | Няма данни |
Витамин B3 (Ниацин) | Няма данни |
Витамин B4 (Холин) | Няма данни |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | Няма данни |
Витамин B6 (Пиридоксин) | Няма данни |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | Няма данни |
Витамин B12 (Кобалкамин) | Няма данни |
Витамин C | Няма данни |
Витамин D | Няма данни |
Витамин E | Няма данни |
Витамин K1 | Няма данни |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | Няма данни |
Аргинин | Няма данни |
Аспарагинова киселина | Няма данни |
Валин | Няма данни |
Глицин | Няма данни |
Глутамин | Няма данни |
Изолевцин | Няма данни |
Левцин | Няма данни |
Лизин | Няма данни |
Метионин | Няма данни |
Пролин | Няма данни |
Серин | Няма данни |
Тирозин | Няма данни |
Треонин | Няма данни |
Триптофан | Няма данни |
Фенилаланин | Няма данни |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | Няма данни |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 7 |
Мононенаситени мазнини | Няма данни |
Полиненаситени мазнини | Няма данни |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | Няма данни |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | 79 г |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | Няма данни |
Мусаката е традиционно ястие в много държави на Балканския полуостров и в Близкия Изток. Обикновено съдържа картофи или патладжан, кайма или гъби. Към състава на ястието може също така да се добавят домати и тиквички.
В някои държави, както и в България се залива с комбинация от мляко, яйца и брашно. Понякога в заливката се включва и настърган кашкавал.
Заливките, както и самата мусака, имат десетки вариации спрямо региона и индивидуалните вкусове.
В зависимост от начина, по който приготвим своята мусака калориите могат да са повече или по-малко, а ястието може да има различни хранителни стойности.
Общо средно в 100 г мусака се съдържат:
Ценните вещества в мусаката зависят от съставките, които използваме. Ако използваме картофи, патладжан и пресни домати може да си набавим голямо количество полезни витамини и минерали.
Ако смелим сами каймата си, ще може да сме сигурни в чистотата на месото. В заливката от мляко и яйца също се съдържат полезни вещества и полезно количество белтъчини, които са важни за здравето на организма.
Мусаката е засищащо и питателно ястие. То може да се хапва топло или студено. Тъй като в рецептите за мусаката се използва разнообразие от зеленчуци, тя събира в себе си ползите на всички съставки.
Патладжанът е богат на антиоксиданти, помага за регулирането на кръвната захар и намалява риска от сърдечни заболявания.
Картофите са богати на фибри, които са нужни на храносмилателната система. В тях се съдържа голямо количество витамин Ц – съединение, което е важно за функциите на имунната система. Калият в картофите пък поддържа сърцето, нервната система и мускулите здрави.
Доматите, които може да прибавим към мусаката пресни или консервирани, носят много ползи за здравето. В тях се открива голямо количество ликопен – важен за здравето антиоксидант.
Те могат да помогнат да се поддържа имунната функция, да подобрят фертилитета и здравето на сърдечно-съдовата система. Вкусният червен зеленчук помага да запазим когнитивните си функции и да намалим риска от хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
Преди да хапваме мусака трябва да сме наясно със собствения си здравословен статус, за да знаем кои зеленчуци и меса да избягваме.
Ако например имаме алергия към патладжан може да ядем мусака без този зеленчук. Домашната мусака може да се приготви по различни начини, за да сме сигурни, че няма да ни навреди.