Узряла, готвена, варена, със сол
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 5.40 г |
Нишесте | Няма данни |
Захари | 1.82 г |
Галактоза | Няма данни |
Глюкоза | Няма данни |
Захароза | Няма данни |
Лактоза | Няма данни |
Малтоза | Няма данни |
Фруктоза | Няма данни |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | Няма данни |
Витамин A | 15 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.10 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.09 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.71 мг |
Витамин B4 (Холин) | 30.60 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.16 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.07 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 0.30 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.02 мг |
Витамин K1 | 2.90 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.31 г |
Аргинин | 0.70 г |
Аспарагинова киселина | 0.85 г |
Валин | 0.34 г |
Глицин | 0.32 г |
Глутамин | 1.29 г |
Изолевцин | 0.31 г |
Левцин | 0.57 г |
Лизин | 0.49 г |
Метионин | 0.06 г |
Пролин | 0.32 г |
Серин | 0.35 г |
Тирозин | 0.24 г |
Треонин | 0.27 г |
Триптофан | 0.07 г |
Фенилаланин | 0.32 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.19 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 0.4 |
Мононенаситени мазнини | 0.08 г |
Полиненаситени мазнини | 0.16 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | Няма данни |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | Няма данни |
Вода | 71.54 г |
Кофеин | Няма данни |
Теобромин | Няма данни |
Пепел | 0.81 г |
Бакла е тревисто растение от семейство Бобови. Разпространено е най-вече в Средиземноморския басейн и се среща в Гърция, Италия, Мароко и други държави.
Баклата е един от най-старите зеленчуци, като е култивирана още в праисторическата епоха. По външен вид наподобява зеления фасул и граха. Нейните ползи произлизат от факта, че е богата на сложни въглехидрати, растителни протеини и влакнини.
В 100 г бакла се съдържат:
Включването на бакла в нашата диета може да ни помогне да задоволим ежедневните си нужди и да си набавим основни хранителни вещества. Ниско съдържание на калории и мазнини, съчетано с богато количество протеини и фибри, показва, че баклата може да спомогне управляването на теглото и да насърчи чувството на ситост.
Бакла съдържа разнообразни витамини и минерали, на които дължи своите полезни свойства. Те включват:
Освен че баклата е богата на хранителни вещества, тя е и отличен растителен източник на протеин. Това я прави ценна добавка към вегетарианска и веганска диета. Както знаем, протеинът е от съществено значение за възстановяването и растежа на мускулите, както и за различни телесни функции.
Друго полезно свойството на баклата е свързано с нейното високо съдържание на диетични фибри, което e от значение за здравето на храносмилането. Фибрите спомагат за редовното изхождане, предотвратяват запек и намалят риска от някои храносмилателни разстройства.
Растението е полезно и за сърдечно-съдовото здраве, като има потенциал да понижи нивата на холестерола ида съдейства за регулиране на кръвното налягане и поддържане на мускулната функция.
Освен това баклата може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар и да намали риска от диабет тип 2. Понеже съдържа минерали като калций, магнезий и фосфор, тя се отразява позитивно и на състоянието на костите, като насърчава тяхната плътност.
Някои хора могат да бъдат алергични към баклата. Алергичните реакции се проявяват под формата на:
Ако забележим каквито и да е странични ефекти след консумация, трябва да се консултираме с лекар. Освен това баклата съдържа съединения, наречени пурини, които могат да бъдат проблематични за хора с определени здравословни проблеми като подагра или камъни в бъбреците.