Бакла

Узряла, готвена, варена, със сол

Хранителна стойност на 100г

110

калории

7.6

протеин

19.65

въгл.

0.4

мазнини

Въглехидрати

Въглехидрати
Стойност
Фибри
5.40 г
Нишесте
Няма данни
Захари
1.82 г
Галактоза
Няма данни
Глюкоза
Няма данни
Захароза
Няма данни
Лактоза
Няма данни
Малтоза
Няма данни
Фруктоза
Няма данни

Витамини

Витамини
Стойност
Бетаин
Няма данни
Витамин A
15 IU
Витамин B1 (Тиамин)
0.10 мг
Витамин B2 (Рибофлавин)
0.09 мг
Витамин B3 (Ниацин)
0.71 мг
Витамин B4 (Холин)
30.60 мг
Витамин B5 (Пантотенова киселина)
0.16 мг
Витамин B6 (Пиридоксин)
0.07 мг
Витамин B9 (Фолиева киселина)
0 мкг
Витамин B12 (Кобалкамин)
0 мкг
Витамин C
0.30 мг
Витамин D
0 IU
Витамин E
0.02 мг
Витамин K1
2.90 мкг
Витамин K2 (MK04)
Няма данни

Аминокиселини

Аминокиселини
Стойност
Аланин
0.31 г
Аргинин
0.70 г
Аспарагинова киселина
0.85 г
Валин
0.34 г
Глицин
0.32 г
Глутамин
1.29 г
Изолевцин
0.31 г
Левцин
0.57 г
Лизин
0.49 г
Метионин
0.06 г
Пролин
0.32 г
Серин
0.35 г
Тирозин
0.24 г
Треонин
0.27 г
Триптофан
0.07 г
Фенилаланин
0.32 г
Хидроксипролин
Няма данни
Хистидин
0.19 г
Цистин
Няма данни

Мазнини

Мазнини
Стойност
Мазнини
0.4
Мононенаситени мазнини
0.08 г
Полиненаситени мазнини
0.16 г
Наситени мазнини
Няма данни
Трансмазнини
Няма данни

Минерали

Минерали
Стойност
Желязо
Няма данни
Калий
Няма данни
Калций
Няма данни
Магнезий
Няма данни
Манган
Няма данни
Мед
Няма данни
Натрий
Няма данни
Селен
Няма данни
Флуорид
Няма данни
Фосфор
Няма данни
Цинк
Няма данни

Стероли

Стероли
Стойност
Холестерол
0 мг
Фитостероли
Няма данни
Стигмастероли
Няма данни
Кампестероли
Няма данни
Бета-ситостероли
Няма данни

Още

Още
Стойност
Алкохол
Няма данни
Вода
71.54 г
Кофеин
Няма данни
Теобромин
Няма данни
Пепел
0.81 г
Допълнителна информация

Бакла е тревисто растение от семейство Бобови. Разпространено е най-вече в Средиземноморския басейн и се среща в Гърция, Италия, Мароко и други държави.

Баклата е един от най-старите зеленчуци, като е култивирана още в праисторическата епоха. По външен вид наподобява зеления фасул и граха. Нейните ползи произлизат от факта, че е богата на сложни въглехидрати, растителни протеини и влакнини.

Какви хранителни стойности има на 100 грама?

В 100 г бакла се съдържат:

  • 110 калории
  • 19,65 г въглехидрати, от които 5,40 г фибри
  • 7,6 г протеин
  • 71,54 г вода

Включването на бакла в нашата диета може да ни помогне да задоволим ежедневните си нужди и да си набавим основни хранителни вещества. Ниско съдържание на калории и мазнини, съчетано с богато количество протеини и фибри, показва, че баклата може да спомогне управляването на теглото и да насърчи чувството на ситост.

 

Какви витамини и минерали има?

Бакла съдържа разнообразни витамини и минерали, на които дължи своите полезни свойства. Те включват:

  • Фолат (витамин Б9)
  • Витамин К
  • Желязо
  • Магнезий
  • Калий
  • Цинк
  • Фосфор
  • Мед
  • Манган
  • Витамин Б6

 

Ползи от консумацията на бакла

Освен че баклата е богата на хранителни вещества, тя е и отличен растителен източник на протеин. Това я прави ценна добавка към вегетарианска и веганска диета. Както знаем, протеинът е от съществено значение за възстановяването и растежа на мускулите, както и за различни телесни функции.

Друго полезно свойството на баклата е свързано с нейното високо съдържание на диетични фибри, което e от значение за здравето на храносмилането. Фибрите спомагат за редовното изхождане, предотвратяват запек и намалят риска от някои храносмилателни разстройства.

Растението е полезно и за сърдечно-съдовото здраве, като има потенциал да понижи нивата на холестерола ида съдейства за регулиране на кръвното налягане и поддържане на мускулната функция.

Освен това баклата може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар и да намали риска от диабет тип 2. Понеже съдържа минерали като калций, магнезий и фосфор, тя се отразява позитивно и на състоянието на костите, като насърчава тяхната плътност.

Алергични реакции

Някои хора могат да бъдат алергични към баклата. Алергичните реакции се проявяват под формата на:

  • Кожни реакции като сърбеж, зачервяване, екзема
  • Респираторни симптоми като запушен нос, кихане, кашляне, задух
  • Стомашно-чревни проблеми – гадене, повръщане, коремна болка и др.

Ако забележим каквито и да е странични ефекти след консумация, трябва да се консултираме с лекар. Освен това баклата съдържа съединения, наречени пурини, които могат да бъдат проблематични за хора с определени здравословни проблеми като подагра или камъни в бъбреците.

Рецепти от forlife.bg