Френска селска торта със стевиола + видео рецепта
Един известен и много любим десерт на всяка дама, а и на нейната половинка, е френската селска торта. Това наименование веднага извиква в съзнанието ни представата за малко френско селце, в което е измислено това изкушение за сетивата. Всъщност, след кратко проучване, стигнахме до извода, че тя е по рецепта на руската традиционна торта „медовик“, която само в България се е приписала на французите. Все още не е ясно защо.
Днес сме решили да попътуваме до Франция или до студена Русия, за да ви разкрием нейната рецепта. Разбира се, помислили сме за всички последователи на здравословната кухня – рецептата ще бъде без никаква захар и излишни въглехидрати. Следваме принципа тя да бъде високомазнинна и нисковъглехидратна. Блатовете са меки и ефирни, а кремът е истинско удоволствие.
Какво ни е нужно:
- 6-7 с. л. бадемово брашно
- 4 яйца
- 5 с. л. стевиола с ванилия
- 120 г орехи
- 100 г боровинки
- 1 килограм кисело мляко с много висока масленост – най-малко 8%
- 3 с. л. заквасена сметана
- Кокосово масло (при нужда – за намазняване на съда за изпичане на блатовете)
Както виждате, в състава на тортата няма нищо сложно, напротив – продуките са бюджетни. Правим важно уточнение – киселото мляко трябва да е висок процент, за да се получи гъст и стегнат крем.
Нека да започнем с блатовете на нашата френска селска торта:
- Първо е нужно да разделим белтъците от жълтъците. Отделените белтъци, заедно с 2 с.л. стевиола с ванилия, разбиваме на сняг.
- Към тях, добавяме лъжица по лъжица бадемовото брашно, като разбъркваме непрестанно.
- Накрая, след като сме получили еднородна смес, прибавяме и жълтъците.
- След като имаме сместа за блатовете, на предварително покрита с хартия за печена тава, изсипваме черпак от нея. Тук трябва да прецените, според големината на тавата, колко от сместа да използвате за първия блат. Блатът трябва да е с дебелина от 3-4 мм, като може да го оформите в каквато форма искате – кръг, квадрат, правоъгълник и т.н.
- Изпичаме го на предварително загрята на 200 градуса фурна за около 5 минути.
- Разпределете сместа за 3 до 4 блата и изпечете всеки един от тях равномерно. Когато блатовете са напълно изстинали, можем да продължим с приготвянето на тортата.
Пълнеж на френска селска торта: приготвяне на крема
- Смесваме киселото мляко и заквасената сметана, с останалите 3 с.л. стевиола с ванилия и разбъркваме добре. Ако не откриете висок процент кисело мляко във вашия магазин, може да заместите половината количество със заквасена сметана.
- Орехите смиламе в чопър, като тук вариантите са два, според личния вкус – могат да бъдат на малки парченца или почти на прах.
- От готовия крем, слагаме една лъжица в основата на чинията, под първия блат. Отгоре слепяме него с намазания крем и покриваме с нова лъжица от крема, който трябва да разнесем добре по целия блат. Накрая поръсваме с орехите и боровинките. Покриваме със следващия блат. Тази процедура повтаряме с всеки следващ блат. Запазваме си малко по-голямо количество от крема за най-горната част на тортата, която може да украсим и с боровинки.
Оформяме цялата визия на тортата и voila – нашата френска селска торта без захар е готова. Тук можем да вмъкнем, че плюсът на стевиола с ванилия е силният аромат на екстракта от ванилия, който си подхожда идеално с консистенцията на крема. Така хем изключително вкусна и ароматна, нашата торта е и без никаква захар.
Приятен апетит от нас, приятели!
Екипът на forlife.bg
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Хапването на този десерт не се влияе от сезоните, затова днес приготвяме една страхотна
Представяме ви здравословни, вкусни и с ниско съдържание на въглехидрати рецепти за сурова торта
Вдъхновени от популярния десерт наполеонка , решихме да приготвим кето торта „Наполеон“. Оказа се,
14 Коментара
АЗ СМЕСИХ КИР И ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА.
И аз направих така.
1. -В рецептата пише кокосово брашно, а на видеоклипа, в началото, когато представят продуктите- се представя бадемово брашно и се вижда как след това се слага бадемово брашно. Кое брашно се използва?
2- На същия клип в началото се представя и кокосово масло, което няма в написаната рецепта
Иска ми се да пишете под всяка рецепта и колко въглехидрати съдърга
Киселото мляко може да се замести с цедено кисело мляко – в смисъл ако не можете да намерите висок процент. Ще е необходимо повече от 1 кг, но като се изцеди става гъсто, идеално за крем.
Здравейте, в описанието на нужните продукти пише кокосово брашно, а на клипът се използва бадемово, дали е грешка или няма значение в случая?
При мен блатовете станаха много малки. Сместта беше гъста и не можех да греба с черпак.
Имам течна стевиола, колко да сложа от нея? Не съм я ползвала още и ми е трудно да преценя…Благодаря предварително!
Здравейте, винаги гледайте млякото да е greek style. Ако сте е Англия (като мен ), LANCASHIRE FARM.е с 10%fat. И друго, винаги поглеждайте полските щандове, там може да откриете съкровища
Здравейте, може ли киселото мляко да се замести с Маскарпоне! Живея в чужбина и повече от 5% масленост на киселото мляко не съм виждала по магазините ? Благодаря !
Здравейте, може да се замести със заквасена сметана.
Проверете в Лидл.В Белгия продават 10% 1кг(в малка кофа) на марката на Лидл-Милбона
А на колко парчета се реже?
Здравейте, рецептата е за 10 порции, ще добавим информацията, благодарим. :)