Цветовете на храната – влияят ли на апетита?

Обновена: 06.03.2025|
цветовете на храната

Има различни фактори, които влияят на апетита ни като хормони и физическа активност. Една от другите причини, за чието влияние често не си даваме сметка, e именно цветът на храната, която консумираме. 

Цветовете на храната - влияят ли на апетита?

Цветовете на храната са първото, което забелязваме, когато ще хапваме. Според проучвания конкретни цветове - червено и жълто стимулират апетита, докато лилавият цвят буди съмнение. Всеки различен цвят се асоциира с различна емоция и чувство и е доказано, че поради цветът на някоя храна може да откажем дори да я опитаме. 

 

Цветовете на храната и различните емоции

 

цветовете на храната

 

Всеки цвят събужда различни връзки в мозъка ни и отговаря на различна емоция. Цветовете пряко влияят на начина, по който се чувстваме и могат да променят настроението ни. Има различни разделения на цветовете – топли и студени, основни и допълнителни, субтрактивни и адитивни цветове. 

Явлението синестезия също е пряко свързано с влиянието на цветовете. Синестезията e симбиоза на възприятията, които получаваме през рецепторите ни. Връзката между цвета и вкуса също е вид синестезия. По този начин вкусът на конкретна храна се обвързва с конкретен цвят и обратното. Подсъзнанието ни запомня цвета и очаква при следващо консумиране на храна от същия цвят да харесаме и вкуса.

Жълто

Жълтият цвят е най-жизнерадостният цвят. Той се обвързва със щастие, а храната е от тези неща, които ни носят щастие. Този цвят повишава апетита. Колкото по-ярък е нюансът на жълто, толкова по-въздействащ е. Смята се, че този цвят не само, че повишава апетита, но може и да забърза метаболизма ни. Неслучайно, много ресторанти използват жълтият цвят в интериора и мебелите си, за да привлекат клиенти и да стимулират апетита им.

Оранжево

Оранжевият цвят е сред топлите цветове, но той има противоречиво влияние върху човешките възприятия. Оранжевото е свеж цвят и има не малко плодове, които го носят, но също така в природата той е обвързан с предупредителните окраски на не малко животни. Поради тази причина на подсъзнателно ниво оранжевият цвят понякога поражда съмнения, що се отнася до храните, защото подсъзнателно го свързваме с нещо отровно.

Червено

 

цветовете на храната, червено

 

Червеният цвят е най-апетитният от цветовете на храната. Червеното е свързано с възбуда на различните сетива и това се отнася също и до храните с този цвят. Този цвят най-лесно и бързо привлича вниманието, един от основните цветове е и има не малко плодове и зеленчуци с червен цвят. Доказано е, че се корени в биологичната реакция на тялото към червеното, за което е известно, че повишава сърдечната честота и кръвното налягане. 

Това стимулира метаболизма на тялото, увеличавайки желанието да ядем повече, като същевременно създава чувство на вълнение около храната. Според проучване хората инстинктивно купуват повече продукти в червен цвят, отколкото в който и да било друг. 

Ресторантите и различни хранителни брандове често използват червено. Червени салфетки, червени покривки, червени етикети. Намаленията в магазините често използват червен цвят за етикетите си, защото той стимулира потребителя да посегне точно към този продукт. Едни от най-любимите ни плодове и зеленчуци са с този цвят – ягоди, малини, череши, ябълка, домати и чушки.

Синьо

Синият цвят се свързва със спокойствие и разум, но когато говорим за храна той не е сред предпочитаните от голяма част от хората. Това е така, защото синият цвят е неестествен за храните, тъй като няма много природни храни, които да са сини. Другата логическа връзка, която мозъкът ни прави, когато видим синя храна е свързана с мухъл. Когато се храним сме предпазливи към сините храни, но не бива да забравяме, че сред тях има някои много полезни.

Боровинките са една от тези храни, която е здравословно да консумираме, тъй като е  към групите на суперхраните. 

Зелено

 

цветовете на храната, зелено

 

При цветовете на храната зеленото се равнява на здраве. Зеленият цвят се асоциира с свежи салати и прясна храна. Зеленият цвят символизира свежест и ново начало. Освен че е основен цвят, зеленият е и най-земният, тъй като се свързва с природата. Свикнали сме, че едни от най-полезните храни – плодовете и зеленчуците са зелени. 

Любопитно е, че когато храната не е прясна, зеленият цвят има лоша конотация, тъй като на подсъзнателно ниво го свързваме с развалена храна и мухъл. 

Лилаво

Лилавият цвят точно като синия е сред тези цветове, които не срещаме често в природата и това е причината да изпитваме съмнение към него, когато се намира в чинията ни. За много хора патладжанът е първата храна, за която се сещат, когато им се каже лилава храна, а той не е сред предпочитаните зеленчуци за консумация масово. Точно като оранжевия цвят лилавият също е предупредителен в природата за много растения, които са отровни.

Любопитно е, че хората сме започнали да наричаме някои храни, които в действителност са лилави – червени, за да се стимулира консумацията им. Червеният лук, цвеклото, гроздето са такива представители и това е потвърждение че цветовете на храната влияят на апетита ни.

Кафяво 

 

цветовете на храната, кафяво

 

Кафявият цвят макар да е сред природните и земни тонове, не е сред тези с добра репутация, що се отнася до храна. Въпреки, че едно от най-любимите сладки изкушения – шоколадът е кафяв, но той е изключение. Кафявият цвят на храната на подсъзнателно ниво се свързва с пресготвена храна, нещо препечено и забравено във фурната. Това е и една от причините, поради които когато готвим месо използваме израза “златиста коричка” или “златист загар”, тъй като златният цвят води към жълтият. А жълтият цвят обвързваме с щастие, както споменаваме по-горе.

Друга причина кафявият цвят да не ни се струва апетитен е, че той се получава от смесването на другите цветове, което го прави вторичен. Свързваме го с нещо, което е минало преработка и в повечето случаи е отпадъчно. 

Черно

Черният цвят е изтънчен и класически, но когато говорим за цветовете на храната със сигурност се нарежда сред цветовете, които се избягват. На подсъзнателно ниво го свързваме с нещо, което е мръсно и дори може да бъде опасно за здравето ни. Черните храни са изкуствено създадени и боядисани и съществува вълна от храни, които са такива като черния сладолед например, но все пак си остава като непредпочитан що се отнася какво попада в чинията ни.

От друга страна, черният цвят се използва изключително често при съдовете за сервиране. Черните чинии са изтънчени и стилни, освен това, когато храната е поднесена в тях, тя изпъква. Друга причина е, че свързваме черният цвят със слаба и вталена фигура, тъй като когато става въпрос за дрехи, тези с черен цвят прикриват несъвършенствата и издължават силуета. 

Бяло

 

цветовете на храната, бяло

 

Белият цвят символизира чистота и яснота, но се приема и за цвят на самотата. Попаднал веднъж в чинията ни, обаче се превръща от цветовете на храната, които стимулират апетита и ни карат да забравим за калориите. Белият цвят е сред нездравословните, що се отнася до храна. Захарта, брашното и ориза са първите храни, за които се сещаме с този цвят. 

Това е и един от цветовете на храната, които по-рядко се срещат в природата.

Цветови комбинации

Храната ни винаги изглежда по-привлекателна и апетитна, когато в чинията ни присъстват различни цветове. Най-добрата комбинация от цветове, която да ни накара да харесаме с очи храната си е от зелено, червено и жълто. Много различни брандове за бърза храна използват комбинацията от червено и жълто или червено и бяло в логото или опаковките си, за да привлекат повече потребители. Тези цветови комбинации се смята за най-апетитни и лесно привличащи вниманието. 

 

Заключение

Не бива да изключваме храна заради цвета и е добре да консумираме разнообразни продукти, за да поддържаме пълноценно здравето на организма си. Цветовете на храната влияят на емоциите и възприятията ни, тъй като са сред първите компоненти, които зрението ни разпознава, освен формата и големината на предметите. 

Според проучвания е потвърдено, че цветовете на храната влияят на апетита и желанието ни или липсата му да консумираме нещо определено. 

 

Често задавани въпроси

Някой от цветовете на храната предизвиква ли апетит?

Червеният цвят се смята за най-апетитен, тъй като забързва метаболизма и сърдечния ритъм. 

Кои са цветовете на храната, които могат да ни откажат да консумираме дадено ястие?

Сред цветовете, които може да ни откажат да опитаме храна се нареждат студените цветове като синьо и лилаво. Черният и кафевият цвят също не са апетитни и избягваме да ги добавяме в чинията си. Оранжевият и лилавият цвят са най-противоречивите, тъй като има продукти, носещи този цвят, които са полезни, но на подсъзнателно ниво ги свързваме опасност и отрова.

Как да използваме правилно цветовете на храната, за да подобрим съдържанието на чинията си?

Добавянето на зелена прясна подправка винаги допринася благоприятно за възприятието на ястието, тъй като му придава по-свеж и здравословен вид. Ако искаме да предизвикаме апетита на някого, може да добавим червени елементи към ястието. Един десерт винаги става по-апетитен ако към него прибавим пресни ягоди или малини. 

Категории: Любопитно, Хранене и видове храни|Публикувана: 06.03.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

478a693c5e3c6e7d8930f30107424ec9?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар